Volgens Graydon kijken we tegen het jaareinde aan tegen 10.200 à 10.300 bedrijven die over de kop zijn gegaan. In 2010, toen ook al een recordjaar, werden er 9.581 faillissementen uitgesproken.

Graydon merkt op dat de oorzaak van het hoge aantal falingen niet uitsluitend te wijten is aan de economische crisis van 2008 en de huidige malaise. De meeste van de ondernemingen die nu over de kop gaan, hadden voor de crisis van 2008 al af te rekenen met structurele moeilijkheden, luit het. Zo zouden volgens Eric Van den Broele van Graydon zowat 6.000 van de 10.000 bedrijven die de boeken dienden te sluiten, hoe dan ook failliet zijn gegaan.

Een aantal van de faillissementen is ook te verklaren door de vele jonge ondernemingen die worden opgericht. Daar moet nog de - sinds 2007 - dalende koopkracht worden bijgerekend, die ook begin 2011 werd gevoeld.

"De consument voelt het leven duurder aan. Dat treft de kleinhandel en de horeca, en die zorgen voor een domino-effect", aldus Van den Broele.

De impact van de huidige economische crisis zal pas vanaf volgend jaar op de cijfers beginnen te wegen. (Belga/BO)

Volgens Graydon kijken we tegen het jaareinde aan tegen 10.200 à 10.300 bedrijven die over de kop zijn gegaan. In 2010, toen ook al een recordjaar, werden er 9.581 faillissementen uitgesproken.Graydon merkt op dat de oorzaak van het hoge aantal falingen niet uitsluitend te wijten is aan de economische crisis van 2008 en de huidige malaise. De meeste van de ondernemingen die nu over de kop gaan, hadden voor de crisis van 2008 al af te rekenen met structurele moeilijkheden, luit het. Zo zouden volgens Eric Van den Broele van Graydon zowat 6.000 van de 10.000 bedrijven die de boeken dienden te sluiten, hoe dan ook failliet zijn gegaan. Een aantal van de faillissementen is ook te verklaren door de vele jonge ondernemingen die worden opgericht. Daar moet nog de - sinds 2007 - dalende koopkracht worden bijgerekend, die ook begin 2011 werd gevoeld. "De consument voelt het leven duurder aan. Dat treft de kleinhandel en de horeca, en die zorgen voor een domino-effect", aldus Van den Broele. De impact van de huidige economische crisis zal pas vanaf volgend jaar op de cijfers beginnen te wegen. (Belga/BO)