De voorgestelde opdeling van het concern in een verf- en coatingsbedrijf en een speciaalchemiebedrijf is het antwoord van AkzoNobel op de aanhoudende interesse van het Amerikaanse verfconcern PPG Industries in een overname.

Een splitsing zal volgens topman Ton Büchner leiden tot 'significante aandeelhouderswaarde op korte, middellange en lange termijn'. De aandeelhouders wordt bovendien dit jaar 1,6 miljard euro beloofd. Het reguliere dividend wordt met 50 procent verhoogd, en er wordt nog eens 1 miljard euro aan speciaal dividend uitgekeerd.

Het is nog niet duidelijk of Akzo de speciaalchemiedivisie als zelfstandig bedrijf naar de beurs zal brengen of zal verkopen.

AkzoNobel maakte woensdag ook kwartaalresultaten bekend. Het concern boekte in de eerste drie maanden van het jaar een omzet van 3,6 miljard euro (+7 procent). Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde met 13 procent naar 376 miljoen euro. Voor heel 2017 verwacht AkzoNobel dat het bedrijfsresultaat zal uitkomen op 1,6 miljard euro, 100 miljoen euro meer dan afgelopen jaar.

De voorgestelde opdeling van het concern in een verf- en coatingsbedrijf en een speciaalchemiebedrijf is het antwoord van AkzoNobel op de aanhoudende interesse van het Amerikaanse verfconcern PPG Industries in een overname. Een splitsing zal volgens topman Ton Büchner leiden tot 'significante aandeelhouderswaarde op korte, middellange en lange termijn'. De aandeelhouders wordt bovendien dit jaar 1,6 miljard euro beloofd. Het reguliere dividend wordt met 50 procent verhoogd, en er wordt nog eens 1 miljard euro aan speciaal dividend uitgekeerd. Het is nog niet duidelijk of Akzo de speciaalchemiedivisie als zelfstandig bedrijf naar de beurs zal brengen of zal verkopen. AkzoNobel maakte woensdag ook kwartaalresultaten bekend. Het concern boekte in de eerste drie maanden van het jaar een omzet van 3,6 miljard euro (+7 procent). Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde met 13 procent naar 376 miljoen euro. Voor heel 2017 verwacht AkzoNobel dat het bedrijfsresultaat zal uitkomen op 1,6 miljard euro, 100 miljoen euro meer dan afgelopen jaar.