De goedkeuring uit Washington is nodig omdat de toestellen vol zitten met technologie van Amerikaanse makelij.

Sinds het begin van dit jaar zijn jarenlange sancties in verband met het atoomprogramma van Iran geleidelijk opgeheven. Daarmee leek de weg vrij voor het land om zijn sterk verouderde luchtvloot te vernieuwen. Airbus en zijn Amerikaanse concurrent Boeing hebben inmiddels deals gesloten over de levering van honderden vliegtuigen. Boeing meldde ook toestemming te hebben gekregen om zaken te doen met Iran. Dat bedrijf verkocht in 1977 voor het laatst vliegtuigen aan Iran.

400 vliegtuigen

In de VS gaan evenwel stemmen op om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over de nieuwste vliegtuigtechnologie. Burgertoestellen zouden ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, luidt de kritiek.

De vliegtuigen waar Iraanse luchtvaartmaatschappijen mee vliegen, zijn veelal zwaar verouderd. Sinds de islamitische revolutie van 1979 heeft het land geen nieuwe westerse toestellen meer kunnen kopen. Om de luchtvloot klaar te stomen voor de toekomst, zijn volgens de Iraanse overheid de komende tien jaar meer dan vierhonderd nieuwe vliegtuigen nodig.

In eerste instantie wil Boeing 80 vliegtuigen leveren aan Iran Air.

Volgens de Wall Street Journal liggen er deals voor ter waarde van 17 miljard dollar voor Boeing en 27 miljard dollar voor Airbus.

(Belga/RR)

De goedkeuring uit Washington is nodig omdat de toestellen vol zitten met technologie van Amerikaanse makelij. Sinds het begin van dit jaar zijn jarenlange sancties in verband met het atoomprogramma van Iran geleidelijk opgeheven. Daarmee leek de weg vrij voor het land om zijn sterk verouderde luchtvloot te vernieuwen. Airbus en zijn Amerikaanse concurrent Boeing hebben inmiddels deals gesloten over de levering van honderden vliegtuigen. Boeing meldde ook toestemming te hebben gekregen om zaken te doen met Iran. Dat bedrijf verkocht in 1977 voor het laatst vliegtuigen aan Iran. In de VS gaan evenwel stemmen op om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over de nieuwste vliegtuigtechnologie. Burgertoestellen zouden ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, luidt de kritiek. De vliegtuigen waar Iraanse luchtvaartmaatschappijen mee vliegen, zijn veelal zwaar verouderd. Sinds de islamitische revolutie van 1979 heeft het land geen nieuwe westerse toestellen meer kunnen kopen. Om de luchtvloot klaar te stomen voor de toekomst, zijn volgens de Iraanse overheid de komende tien jaar meer dan vierhonderd nieuwe vliegtuigen nodig.In eerste instantie wil Boeing 80 vliegtuigen leveren aan Iran Air. Volgens de Wall Street Journal liggen er deals voor ter waarde van 17 miljard dollar voor Boeing en 27 miljard dollar voor Airbus.(Belga/RR)