AgriVoltaics wint Febeliec Energy Award

© .
Luc Huysmans senior writer bij Trends

AgriVoltaics, een project van de KU Leuven en EnergyVille dat landbouw en hernieuwbare energieproductie combineert, wint dit jaar de Febeliec Energy Award.

De jury van de Febeliec Energy Award, onder leiding van Voka-voorzitter en ex-topman van BASF Antwerp Wouter De Geest, beloont met AgriVoltaics een initiatief dat zich op het kruispunt bevindt van twee sectoren die moeten transformeren om het hoofd te bieden aan de klimaat- en energie-uitdaging.

Het aandeel van hernieuwbare energie in de energiemix bedraagt slechts enkele procenten, terwijl meer dan 40 procent van de Belgische oppervlakte bestaat uit landbouwgebied. Het multidisciplinaire team van Jens Moschner, Jan Cappelle, Thomas Reher, Bram Van de Poel, Brecht Willockx en professor Johan Driesen onderzocht daarom het potentieel om op akkers landbouw te combineren met zonnepanelen. Eenvoudig gesteld: in plaats van één veld dat 100 procent hernieuwbare energie levert en één dat 100 procent landbouwgewassen voortbrengt, zorgen twee velden die elk bijvoorbeeld 80 procent gewassen en energie leveren, in totaal voor 160 procent energie én gewassen op dezelfde oppervlakte.

Die 80 procent is niet willekeurig bepaald: een proefproject wees uit dat de lagere opbrengst aan gewassen, doordat de planten minder licht krijgen, ongeveer 16,4 procent bedraagt. “Als in België 1 procent van het landbouwareaal zou worden uitgerust met zonnepanelen, zou dat de capaciteit aan zonne-energie verdrievoudigen”, stellen de onderzoekers. Om het rendabel te maken, is het wel belangrijk dat de landbouwer zoveel mogelijk zelfconsumptie doet, en dus de energie verbruikt die hij zelf produceert. Een twintigtal bedrijven heeft al interesse getoond, maar de wetgeving moet nog worden aangepast om het idee ook commercieel in praktijk te brengen.

AgriVoltaics werd verkozen uit acht inzendingen en haalde het in de finale van twee overgebleven kandidaten. Air Liquide dong mee met het Alive-project, dat toelaat meer hernieuwbare energie te integreren in zijn luchtscheidingsinstallaties (ASU) en ongeveer 15 procent energie te besparen. De site in het Nederlandse Moerdijk wordt als eerste uitgerust met de technologie, die op termijn ook in de vier Belgische vestigingen zal worden geïmplementeerd.

Gilles Chaspierre en KUL-professor Jef Beerten deden in samenwerking met de hoogspanningsnetbeheerder Elia onderzoek naar de effecten van inertia (traagheid) op de netstabiliteit. Doordat conventionele elektriciteitscentrales uit dienst worden genomen en worden vervangen door convertorgebaseerde oplossingen zoals hernieuwbare energie, veranderen de energiestromen op het net. Dat kan lokaal tot onevenwichtigheden leiden. Chaspierre ontwikkelde software om de berekeningen voor de risicoanalyse enorm te versnellen van dagen naar minuten.

Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers, wil met haar prijs onderzoek stimuleren dat innovatief, probleemoplossend en duurzaam is, tot concrete resultaten leidt en groeipotentieel heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content