"Daardoor ontstaat een inflatiecarrousel die zich meestal enkele maanden na de stijging van de energie- en voedingsprijzen laat voelen. Zonder energie en voeding stijgt de inflatie in de laatste maanden tot 1,8 pct, wat gevoelig boven het gemiddelde van de laatste jaren ligt. Dit betekent dat de prijsstijgingen van energie en voeding via de indexering de prijzen van de andere producten en diensten doet toenemen. Dat alles zorgt voor een spiraal waar we steeds moeilijker uitraken", dixit de technologiefederatie.

Daarnaast kaart Agoria opnieuw de hogere prijzen voor gas en elektriciteit aan, net als hogere voedselprijzen. Het verhogen van de distributietarieven op elektriciteit - wat al verschillende malen gespeculeerd werd door de toegenomen kosten omwille van het succes van zonnepanelen - zou de situatie nog verergeren.

"Agoria stelt vast dat de pogingen van de federale regering om de inflatie naar omlaag te praten weinig effect hebben", besluit de federatie. "De prijzen van de producten die het prijsobservatorium opvolgt blijven stijgen, de elektriciteitsprijs wordt niet verlaagd, de indexeringscarrousel begint te draaien." Maatregelen zijn voor de sectorfederatie nodig om de concurrentiepositie tegenover de buurlanden niet te laten verslechteren.

"Daardoor ontstaat een inflatiecarrousel die zich meestal enkele maanden na de stijging van de energie- en voedingsprijzen laat voelen. Zonder energie en voeding stijgt de inflatie in de laatste maanden tot 1,8 pct, wat gevoelig boven het gemiddelde van de laatste jaren ligt. Dit betekent dat de prijsstijgingen van energie en voeding via de indexering de prijzen van de andere producten en diensten doet toenemen. Dat alles zorgt voor een spiraal waar we steeds moeilijker uitraken", dixit de technologiefederatie. Daarnaast kaart Agoria opnieuw de hogere prijzen voor gas en elektriciteit aan, net als hogere voedselprijzen. Het verhogen van de distributietarieven op elektriciteit - wat al verschillende malen gespeculeerd werd door de toegenomen kosten omwille van het succes van zonnepanelen - zou de situatie nog verergeren. "Agoria stelt vast dat de pogingen van de federale regering om de inflatie naar omlaag te praten weinig effect hebben", besluit de federatie. "De prijzen van de producten die het prijsobservatorium opvolgt blijven stijgen, de elektriciteitsprijs wordt niet verlaagd, de indexeringscarrousel begint te draaien." Maatregelen zijn voor de sectorfederatie nodig om de concurrentiepositie tegenover de buurlanden niet te laten verslechteren.