De Europese Unie gaat vanaf donderdag gedurende zes maanden antidumpingtaksen opleggen aan bepaalde roestvrije staalproducten uit China en Taiwan, zo meldt technologiefederatie Agoria woensdag.

De Europese Commissie wil volgens Agoria onder druk van enkele Europese producenten van inox een importtaks van 25,2 procent op de import van dit staal uit China en 12 procent op de import vanuit Taiwan heffen. "Geen goede zaak", aldus Agoria. "Als de prijzen van inox door het afschermen van de Europese markt kunstmatig hoog gehouden worden, wordt de productie bij heel wat kmo's duurder en moeten zij hun prijzen verhogen", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

De import uit China en Taiwan is volgens de technologiefederatie slechts goed voor 10 procent van de inoxleveringen in de EU, maar heeft een matigend effect op de marktprijzen. In de praktijk stelt Agoria naar eigen zeggen vast dat deze grote Europese leveranciers nu al 'gebruik' maken van hun dominante positie om hun basisprijzen reeds op te trekken met 7 procent. Zowel de prijs van Europees als niet-Europees inox zit zo dus in de lift.

'Afschermen geen goed idee'

Agoria waarschuwt woensdag voor de langetermijngevolgen. "Het afschermen van de Europese markt is geen goed idee. Door het duurder maken van roestvrij staal wordt het produceren van afgewerkte producten met dit materiaal hier minder interessant. Daarentegen wordt de import van afgewerkte producten met inox interessanter. Daar dreigen onze producenten het slachtoffer van te worden en zo zullen ook de Europese leveranciers klanten verliezen."

In ons land werkt volgens Agoria een 100-tal bedrijven met inox, goed voor minstens 10.000 jobs.

Roestvrij staal of inox zit in heel wat huishoudartikelen zoals kookpotten, vuilnisbakken of strijkplanken. Het wordt ook veel gebruikt in industriële producten zoals tanks voor chemische producten, uitlaten van auto's of bijvoorbeeld in de productieprocessen van voedingsbedrijven. Sommige producten zijn voor de helft samengesteld uit inox. (Belga/NS)

De Europese Unie gaat vanaf donderdag gedurende zes maanden antidumpingtaksen opleggen aan bepaalde roestvrije staalproducten uit China en Taiwan, zo meldt technologiefederatie Agoria woensdag. De Europese Commissie wil volgens Agoria onder druk van enkele Europese producenten van inox een importtaks van 25,2 procent op de import van dit staal uit China en 12 procent op de import vanuit Taiwan heffen. "Geen goede zaak", aldus Agoria. "Als de prijzen van inox door het afschermen van de Europese markt kunstmatig hoog gehouden worden, wordt de productie bij heel wat kmo's duurder en moeten zij hun prijzen verhogen", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. De import uit China en Taiwan is volgens de technologiefederatie slechts goed voor 10 procent van de inoxleveringen in de EU, maar heeft een matigend effect op de marktprijzen. In de praktijk stelt Agoria naar eigen zeggen vast dat deze grote Europese leveranciers nu al 'gebruik' maken van hun dominante positie om hun basisprijzen reeds op te trekken met 7 procent. Zowel de prijs van Europees als niet-Europees inox zit zo dus in de lift. Agoria waarschuwt woensdag voor de langetermijngevolgen. "Het afschermen van de Europese markt is geen goed idee. Door het duurder maken van roestvrij staal wordt het produceren van afgewerkte producten met dit materiaal hier minder interessant. Daarentegen wordt de import van afgewerkte producten met inox interessanter. Daar dreigen onze producenten het slachtoffer van te worden en zo zullen ook de Europese leveranciers klanten verliezen."In ons land werkt volgens Agoria een 100-tal bedrijven met inox, goed voor minstens 10.000 jobs. Roestvrij staal of inox zit in heel wat huishoudartikelen zoals kookpotten, vuilnisbakken of strijkplanken. Het wordt ook veel gebruikt in industriële producten zoals tanks voor chemische producten, uitlaten van auto's of bijvoorbeeld in de productieprocessen van voedingsbedrijven. Sommige producten zijn voor de helft samengesteld uit inox. (Belga/NS)