Dat staat te lezen in de oproepingsbrief voor de algemene vergadering van 27 april, die vrijdag in de krant De Tijd werd gepubliceerd.

Agfa zal aan de aandeelhouders vragen om een wijziging van de statuten, die de raad van bestuur meer vrijheid moet geven op financieringsvlak. De reden is tweeledig. Enerzijds wil het bedrijf de kansen die zich aandienen op overnamevlak kunnen benutten. Anderzijds wil het bedrijf de financiering diversifiëren, om het bankenkrediet dat afloopt in 2012, te kunnen verlengen.

In een brief van de voorzitter en gedelegeerd bestuurder luidt het dat omzetgroei een van de belangrijkste uitdagingen is voor Agfa. En de weg naar die omzetgroei ligt volgens de topmannen in een consolidatie van de twee belangrijkste activiteiten van het bedrijf: Graphics en Healthcare.

"De economische crisis heeft een aantal spelers in de grafische markt gedestabiliseerd. Dit zal zeker leiden tot een verdere consolidatie", staat te lezen. Agfa zegt klaar te zijn om die kansen te benutten. Daarnaast wil Agfa ook zijn aanwezigheid op de groeimarkten versterken.

Om deze plannen te realiseren is geld nodig. "In 2009 waren de investeringen in overnames klein of middelgroot van omvang. We konden voor de financiering ervan dan ook putten uit onze bestaande financiële middelen. In de toekomst zouden zich kansen kunnen voordoen die omvangrijkere financieringsbronnen vereisen." Er wordt onder meer gedacht aan de uitgifte van een converteerbare obligatie.

Dat staat te lezen in de oproepingsbrief voor de algemene vergadering van 27 april, die vrijdag in de krant De Tijd werd gepubliceerd. Agfa zal aan de aandeelhouders vragen om een wijziging van de statuten, die de raad van bestuur meer vrijheid moet geven op financieringsvlak. De reden is tweeledig. Enerzijds wil het bedrijf de kansen die zich aandienen op overnamevlak kunnen benutten. Anderzijds wil het bedrijf de financiering diversifiëren, om het bankenkrediet dat afloopt in 2012, te kunnen verlengen. In een brief van de voorzitter en gedelegeerd bestuurder luidt het dat omzetgroei een van de belangrijkste uitdagingen is voor Agfa. En de weg naar die omzetgroei ligt volgens de topmannen in een consolidatie van de twee belangrijkste activiteiten van het bedrijf: Graphics en Healthcare. "De economische crisis heeft een aantal spelers in de grafische markt gedestabiliseerd. Dit zal zeker leiden tot een verdere consolidatie", staat te lezen. Agfa zegt klaar te zijn om die kansen te benutten. Daarnaast wil Agfa ook zijn aanwezigheid op de groeimarkten versterken. Om deze plannen te realiseren is geld nodig. "In 2009 waren de investeringen in overnames klein of middelgroot van omvang. We konden voor de financiering ervan dan ook putten uit onze bestaande financiële middelen. In de toekomst zouden zich kansen kunnen voordoen die omvangrijkere financieringsbronnen vereisen." Er wordt onder meer gedacht aan de uitgifte van een converteerbare obligatie.