Agfa-Gevaert wil dit jaar de "omzeterosie" een halt toeroepen. De lage schuld geeft de "mogelijkheid om eventuele externe groeikansen te onderzoeken", zo meldt het bedrijf woensdag.

Maar eerst het slechte nieuws. De omzet in 2014 ging 8,6 procent lager tot 2,62 miljard euro. De omzetdaling vertraagde wel naarmate het jaar vorderde. De omzet had onder meer te lijden onder de economische conjunctuur en de "voortdurende achteruitgang van de traditionele filmactiviteiten".

Ter illustratie: Agfa Gevaert had destijds bijvoorbeeld zwaar te lijden onder de overgang van analoge naar digitale fotografie. Uiteindelijk werd de divisie die filmrolletjes voor het grote publiek maakte, verkocht. Maar er zijn dus nog traditionele filmactiviteiten in het bedrijf, bijvoorbeeld voor medische beeldvorming.

Sterke nettokasstroom

CEO Christian Reinaudo stelt in het persbericht dat de sterke nettokasstroom het bedrijf toeliet om de netto financiële schuld terug te dringen tot een heel behoorlijk niveau (van 217 naar 126 miljoen euro). Ook worden bijvoorbeeld de efficiëntie- en besparingsprogramma's aangehaald.

"Een van de voornaamste doelstellingen voor 2015 is het stoppen van de omzeterosie", aldus Reinaudo. Dit moet mogelijk zijn, voortbouwend op de investeringen in groeimotoren als inkjet, IT voor de gezondheidszorg en directe radiografie. De focus blijft op interne groei-initiatieven, maar de lage schuld laat dus mogelijk externe groei, dus overnames, toe. Het bedrijf behaalde tot slot voor het tweede jaar op rij winst: +20,4 procent tot 59 miljoen euro. (Belga/NS)

Agfa-Gevaert wil dit jaar de "omzeterosie" een halt toeroepen. De lage schuld geeft de "mogelijkheid om eventuele externe groeikansen te onderzoeken", zo meldt het bedrijf woensdag.Maar eerst het slechte nieuws. De omzet in 2014 ging 8,6 procent lager tot 2,62 miljard euro. De omzetdaling vertraagde wel naarmate het jaar vorderde. De omzet had onder meer te lijden onder de economische conjunctuur en de "voortdurende achteruitgang van de traditionele filmactiviteiten". Ter illustratie: Agfa Gevaert had destijds bijvoorbeeld zwaar te lijden onder de overgang van analoge naar digitale fotografie. Uiteindelijk werd de divisie die filmrolletjes voor het grote publiek maakte, verkocht. Maar er zijn dus nog traditionele filmactiviteiten in het bedrijf, bijvoorbeeld voor medische beeldvorming. CEO Christian Reinaudo stelt in het persbericht dat de sterke nettokasstroom het bedrijf toeliet om de netto financiële schuld terug te dringen tot een heel behoorlijk niveau (van 217 naar 126 miljoen euro). Ook worden bijvoorbeeld de efficiëntie- en besparingsprogramma's aangehaald. "Een van de voornaamste doelstellingen voor 2015 is het stoppen van de omzeterosie", aldus Reinaudo. Dit moet mogelijk zijn, voortbouwend op de investeringen in groeimotoren als inkjet, IT voor de gezondheidszorg en directe radiografie. De focus blijft op interne groei-initiatieven, maar de lage schuld laat dus mogelijk externe groei, dus overnames, toe. Het bedrijf behaalde tot slot voor het tweede jaar op rij winst: +20,4 procent tot 59 miljoen euro. (Belga/NS)