Ageas krijgt ook ConsumentenClaim achter aangepaste Fortis-schikking

© Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Ageas legt vandaag in Amsterdam een aangepast schikkingsvoorstel neer. Dat geniet nu ook de steun van de Nederlandse consumentenorganisatie ConsumentenClaim, die zich verzette tegen de eerste Fortis-schikking.

Het nieuwe schikkingsvoorstel komt volgens Ageas tegemoet aan de belangrijkste bekommernis van het hof van beroep van Amsterdam, dat in juni een eerste voorstel verwierp. Het belangrijkste struikelblok voor de rechtbank was het onderscheid dat gemaakt werd tussen gedupeerde Fortis-beleggers die zich hadden aangesloten bij een claimorganisatie en zij dat niet hadden gedaan. De eerste categorie kreeg tot 50 procent meer dan de tweede.

Ageas zegt dat het daaraan een mouw past. Actieve en niet-actieve claimanten krijgen in de nieuwe overeenkomst dezelfde basisbedragen als schadevergoeding. Wel ontvangen de actieve claimanten een bijkomende kostenvergoeding van 25 procent. Daardoor wordt het verschil tussen actieve en niet-actieve claimanten gehalveerd.

De eerste schikking genoot de steun van de VEB, Deminor, Stichting FortisEffect en SICAF. De rechtbank had ook bedenkingen bij de hoge compensaties die die belangenorganisaties toegewezen kregen. In het nieuwe schikkingsvoorstel wordt daaraan evenwel niets gewijzigd. “Ageas vindt de vergoedingen billijk”, zegt woordvoerder Michaël Vandenbergen.

In elk geval kan een vijfde belangengroepering zich in het aangepaste voorstel vinden. De Nederlandse consumentenorganisatie ConsumentenClaim verzette zich tegen de eerste schikking maar zal nu haar achterban adviseren om op het voorstel in te gaan. ConsumentenClaim wierp zich in de hoorzitting van maart 2017 op als een belangrijk tegenstander. Door de organisatie nu aan boord te halen versterkt Ageas naar eigen zeggen “de brede publieke steun voor het schikkingsvoorstel”.

Agaes maakte eerder al bekend dat de totale kostprijs voor de aangepaste schikking 1,3 miljard euro bedraagt. Dat is 100 miljoen euro extra in vergelijking met de eerste schikking, waarvoor de groep 1,2 miljard had uitgetrokken.

Samen met de claimorganisaties legt Ageas het aangepaste voorstel vandaag neer bij het hof van beroep van Amsterdam met de vraag de schikking bindend te verklaren. Alvorens het hof een beslissing neemt, wordt een publieke hoorzitting georganiseerd.

Iedereen die aandeelhouder was van Fortis in de periode tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 heeft in principe recht op een schadevergoeding. Ageas is de erfopvolger van Fortis. De schikking houdt geen schuldbekentenis in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content