AGC Glass Europe kondigde donderdag op een buitengewone
ondernemingsraad een plan aan om de activiteiten te herschikken. Het bedrijf spreekt van een "gebrek concurrentiekracht van zijn vestiging in Zeebrugge", waar spiegels en gelakt glas worden geproduceerd (bij AGC Glass Europe) en isolerende beglazing (AGC Seapane).

Volgens AGC kampt de markt met overcapaciteit en neemt de productiviteit in beide activiteiten af door "hogere productiekosten en het gebrek aan industriële flexibiliteit". Maatregelen, zoals ongeveer 2,6 miljoen euro investeringen sinds 2008, konden de dalende concurrentiekracht niet opvangen, luidt het in een persbericht.

Het herstructureringsplan dat donderdag werd aangekondigd, bevat de vermindering van de productiecapaciteit en de uitbouw van een flexibelere industriële organisatie.

Voor de spiegels worden de offline versnijding en de verpakking afgeschaft. Het sociale luik houdt in dat 101 voltijdse banen zouden verdwijnen: 72 bij de fabriek van AGC Glass Europe in Zeebrugge en 29 bij de nabijgelegen fabriek in AGC Seapane. In totaal zijn er 297 werknemers in dienst op de site in Zeebrugge.

De modaliteiten van de personeelsvermindering zullen samen met de sociale partners besproken worden, klinkt het. In dat verband is sprake van onder meer brugpensioen en een tewerkstellingscel.

Personeel staakt
In een reactie op de ontslagronde heeft de socialistische vakbond ABVV aangekondigd dat de 297 arbeiders en bedienden van AGC Zeebrugge op vrijdag 26 november voor 24 uur het werk zullen neerleggen. Volgens de vakbond lijdt het bedrijf geen verlies maar schrapt het banen om de winst te optimaliseren. "Het gaat om de vierde herstructurering in tien jaar tijd", zegt federaal secretaris Paul Lootens van de algemene centrale van het ABVV. "Door de herstructurering wordt de winst opgetrokken van 5 naar 15 procent. Het bedrijf vindt zijn aandeelhouders belangrijker dan de werknemers. Dit wordt door het personeel scherp veroordeeld," luidt het.

AGC Glass Europe kondigde donderdag op een buitengewone ondernemingsraad een plan aan om de activiteiten te herschikken. Het bedrijf spreekt van een "gebrek concurrentiekracht van zijn vestiging in Zeebrugge", waar spiegels en gelakt glas worden geproduceerd (bij AGC Glass Europe) en isolerende beglazing (AGC Seapane). Volgens AGC kampt de markt met overcapaciteit en neemt de productiviteit in beide activiteiten af door "hogere productiekosten en het gebrek aan industriële flexibiliteit". Maatregelen, zoals ongeveer 2,6 miljoen euro investeringen sinds 2008, konden de dalende concurrentiekracht niet opvangen, luidt het in een persbericht. Het herstructureringsplan dat donderdag werd aangekondigd, bevat de vermindering van de productiecapaciteit en de uitbouw van een flexibelere industriële organisatie. Voor de spiegels worden de offline versnijding en de verpakking afgeschaft. Het sociale luik houdt in dat 101 voltijdse banen zouden verdwijnen: 72 bij de fabriek van AGC Glass Europe in Zeebrugge en 29 bij de nabijgelegen fabriek in AGC Seapane. In totaal zijn er 297 werknemers in dienst op de site in Zeebrugge. De modaliteiten van de personeelsvermindering zullen samen met de sociale partners besproken worden, klinkt het. In dat verband is sprake van onder meer brugpensioen en een tewerkstellingscel.Personeel staakt In een reactie op de ontslagronde heeft de socialistische vakbond ABVV aangekondigd dat de 297 arbeiders en bedienden van AGC Zeebrugge op vrijdag 26 november voor 24 uur het werk zullen neerleggen. Volgens de vakbond lijdt het bedrijf geen verlies maar schrapt het banen om de winst te optimaliseren. "Het gaat om de vierde herstructurering in tien jaar tijd", zegt federaal secretaris Paul Lootens van de algemene centrale van het ABVV. "Door de herstructurering wordt de winst opgetrokken van 5 naar 15 procent. Het bedrijf vindt zijn aandeelhouders belangrijker dan de werknemers. Dit wordt door het personeel scherp veroordeeld," luidt het.