AG Insurance, de grootste verzekeraar van het land, wordt steeds actiever als kredietverstrekker.

Vorig jaar kende de verzekeringsmaatschappij 1,2 miljard euro nieuwe leningen toe. 250 miljoen euro werd, via gespecialiseerde fondsen, rechtstreeks aan ondernemingen toegekend.

Overheidsinstanties (onder meer maatschappijen voor sociale woningbouw, waterzuivering en -distributie,...) konden rekenen op 700 miljoen. Aan particulieren kende AG via zijn makelaarsnet 150 miljoen euro woonkredieten toe, wat de totale portefeuille hypothecaire leningen op 1,5 miljard brengt.

In infrastructuurprojecten bleef de kredietproductie van AG Insurance beperkt tot 80 miljoen euro. Dat moet in de toekomst veel meer worden. AG wil zich, in samenwerking met zijn dochterbedrijf AG Real Estate en de Franse zakenbank Natixis, opwerpen als een belangrijke projectfinancier. In totaal heeft de verzekeraar nu 180 miljoen euro aan dergelijke leningen uitstaan.

"Voorlopig is dat een klein bedrag", zegt Wim Vermeir, chief investment officer van AG Insurance. "Dat komt omdat we enkel investeren in nieuwe projecten. We kiezen ervoor geen bestaande portefeuille te kopen. Nieuwe projecten hebben echter een lange doorlooptijd, het duurt vrij lang voor een project goedgekeurd en in uitvoering is. Maar er zit voor ongeveer 500 miljoen euro in de pijplijn. En op termijn willen we 3 miljard euro aan projectfinanciering in portefeuille hebben, goed voor 5 procent van de balans. Het aandeel van leningen en kredieten in onze investeringsportefeuille kan groeien van 3,5 tot 8,5 procent."

AG Insurance, de grootste verzekeraar van het land, wordt steeds actiever als kredietverstrekker.Vorig jaar kende de verzekeringsmaatschappij 1,2 miljard euro nieuwe leningen toe. 250 miljoen euro werd, via gespecialiseerde fondsen, rechtstreeks aan ondernemingen toegekend.Overheidsinstanties (onder meer maatschappijen voor sociale woningbouw, waterzuivering en -distributie,...) konden rekenen op 700 miljoen. Aan particulieren kende AG via zijn makelaarsnet 150 miljoen euro woonkredieten toe, wat de totale portefeuille hypothecaire leningen op 1,5 miljard brengt. In infrastructuurprojecten bleef de kredietproductie van AG Insurance beperkt tot 80 miljoen euro. Dat moet in de toekomst veel meer worden. AG wil zich, in samenwerking met zijn dochterbedrijf AG Real Estate en de Franse zakenbank Natixis, opwerpen als een belangrijke projectfinancier. In totaal heeft de verzekeraar nu 180 miljoen euro aan dergelijke leningen uitstaan. "Voorlopig is dat een klein bedrag", zegt Wim Vermeir, chief investment officer van AG Insurance. "Dat komt omdat we enkel investeren in nieuwe projecten. We kiezen ervoor geen bestaande portefeuille te kopen. Nieuwe projecten hebben echter een lange doorlooptijd, het duurt vrij lang voor een project goedgekeurd en in uitvoering is. Maar er zit voor ongeveer 500 miljoen euro in de pijplijn. En op termijn willen we 3 miljard euro aan projectfinanciering in portefeuille hebben, goed voor 5 procent van de balans. Het aandeel van leningen en kredieten in onze investeringsportefeuille kan groeien van 3,5 tot 8,5 procent."