Uit een grootschalige bevraging bij de leden van ACV Puls blijkt dat drie kwart van het winkelpersoneel aangeeft dat ze de anderhalve meter afstand niet altijd kunnen bewaren ten opzichte van klanten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het vullen van de rekken.

'Via onze checklist laten winkelbedienden ons weten hoe het staat met de opvolging van de veiligheidsvoorschriften in de winkels en daar zijn we toch erg van geschrokken', zegt vakbondsverantwoordelijke Kristel Van Damme. 'Rekken vullen is nu eenmaal een essentieel onderdeel van de taken van de winkelbediende maar dit moet ook veilig kunnen. Bovendien geeft meer dan 90 procent van onze leden aan dat klanten uit zichzelf te dichtbij komen, en als ze daarop aangesproken worden agressief reageren', luidt het.

Volgens Van Damme zijn er ook grote verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land. 'In Wallonië en Brussel dragen de klanten veel meer mondmaskers in de winkel. In Vlaanderen is dat niet zo. Geen idee hoe dat komt, misschien de invloed van Franse media of van sommige virologen?', aldus de vakbondsvrouw.

De vakbondsverantwoordelijke wil over de kwestie overleg plegen met werkgeversganisatie Comeos. Al geeft ze toe dat voor een wettelijke verplichting waarschijnlijk ook de Veiligheidsraad zijn zegje zal moeten doen. 'Maar dat belet niet dat winkels het zelf zouden kunnen opleggen, nu lijken velen te aarzelen uit angst voor de concurrentie', klinkt het.

Van Damme wijst erop dat het winkelpersoneel al sinds het begin van de crisis in de vuurlinie staat. 'Zij verdienen dan ook veilige werkomstandigheden', zegt hij. Volgens Van Damme volstaat een applaus of zelfs een eenmalige premie niet. 'Laten we niet vergeten dat er nog geen vaccin bestaat en er al winkels zijn waar grote uitbraken zijn', voegt ze toe. Zo testten in een Colruyt-vestiging in Kuurne uiteindelijk 33 personeelsleden positief op het coronavirus.

Behalve de verplichting van mondmaskers, denkt de vakbond ook aan extra toezicht op het gebruik van handgel en van de afstandsregels.

Uit een grootschalige bevraging bij de leden van ACV Puls blijkt dat drie kwart van het winkelpersoneel aangeeft dat ze de anderhalve meter afstand niet altijd kunnen bewaren ten opzichte van klanten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het vullen van de rekken. 'Via onze checklist laten winkelbedienden ons weten hoe het staat met de opvolging van de veiligheidsvoorschriften in de winkels en daar zijn we toch erg van geschrokken', zegt vakbondsverantwoordelijke Kristel Van Damme. 'Rekken vullen is nu eenmaal een essentieel onderdeel van de taken van de winkelbediende maar dit moet ook veilig kunnen. Bovendien geeft meer dan 90 procent van onze leden aan dat klanten uit zichzelf te dichtbij komen, en als ze daarop aangesproken worden agressief reageren', luidt het. Volgens Van Damme zijn er ook grote verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land. 'In Wallonië en Brussel dragen de klanten veel meer mondmaskers in de winkel. In Vlaanderen is dat niet zo. Geen idee hoe dat komt, misschien de invloed van Franse media of van sommige virologen?', aldus de vakbondsvrouw.De vakbondsverantwoordelijke wil over de kwestie overleg plegen met werkgeversganisatie Comeos. Al geeft ze toe dat voor een wettelijke verplichting waarschijnlijk ook de Veiligheidsraad zijn zegje zal moeten doen. 'Maar dat belet niet dat winkels het zelf zouden kunnen opleggen, nu lijken velen te aarzelen uit angst voor de concurrentie', klinkt het.Van Damme wijst erop dat het winkelpersoneel al sinds het begin van de crisis in de vuurlinie staat. 'Zij verdienen dan ook veilige werkomstandigheden', zegt hij. Volgens Van Damme volstaat een applaus of zelfs een eenmalige premie niet. 'Laten we niet vergeten dat er nog geen vaccin bestaat en er al winkels zijn waar grote uitbraken zijn', voegt ze toe. Zo testten in een Colruyt-vestiging in Kuurne uiteindelijk 33 personeelsleden positief op het coronavirus. Behalve de verplichting van mondmaskers, denkt de vakbond ook aan extra toezicht op het gebruik van handgel en van de afstandsregels.