De socialistische vakbond ACOD Spoor, de grootste vakbond bij het spoor, bevestigde donderdag een 24 urenstaking vanaf woensdag 18 december om 22.00 uur. Ook twee kleinere vakbonden, de liberale vakbond VSOA en de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorpersoneel (OVS), sloten zich bij de oproep aan.

ACV-Transcom, de tweede vakbond bij de spoorwegen, roept niet op tot staken. 'We houden ons aan het gegeven mandaat, dat eerst voorziet in informatiecampagnes, en voor verdere acties vanaf januari wachten we eerst jullie antwoord af', zo staat in het aan de leden gericht pamflet. Die acties, als ze er komen, kunnen allerlei vormen aannemen, klinkt het binnen de vakbond. Dat hoeft niet meteen om een staking te gaan.

Tegelijkertijd zegt de christelijke vakbond te begrijpen dat sommige leden nu al willen actievoeren. 'We laten hen vrij om al dan niet deel te nemen' aan de staking, klinkt het.

Het conflict draait rond een ontwerp van het sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. Dat werd eerder door de bonden verworpen. Zij eisen onder meer een loonsverhoging met 1,1 procent - net als wat in de privésector is overeengekomen -, statutaire aanwervingen, dezelfde loonsvoorwaarden voor contractuelen en statutairen en het behoud van de 36-urige werkweek.

Er zal tijdens de staking een minimale dienstverlening zijn. Uiterlijk dinsdagavond moet duidelijk zijn welke treinen tijdens de staking zullen rijden.

De socialistische vakbond ACOD Spoor, de grootste vakbond bij het spoor, bevestigde donderdag een 24 urenstaking vanaf woensdag 18 december om 22.00 uur. Ook twee kleinere vakbonden, de liberale vakbond VSOA en de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorpersoneel (OVS), sloten zich bij de oproep aan. ACV-Transcom, de tweede vakbond bij de spoorwegen, roept niet op tot staken. 'We houden ons aan het gegeven mandaat, dat eerst voorziet in informatiecampagnes, en voor verdere acties vanaf januari wachten we eerst jullie antwoord af', zo staat in het aan de leden gericht pamflet. Die acties, als ze er komen, kunnen allerlei vormen aannemen, klinkt het binnen de vakbond. Dat hoeft niet meteen om een staking te gaan. Tegelijkertijd zegt de christelijke vakbond te begrijpen dat sommige leden nu al willen actievoeren. 'We laten hen vrij om al dan niet deel te nemen' aan de staking, klinkt het. Het conflict draait rond een ontwerp van het sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. Dat werd eerder door de bonden verworpen. Zij eisen onder meer een loonsverhoging met 1,1 procent - net als wat in de privésector is overeengekomen -, statutaire aanwervingen, dezelfde loonsvoorwaarden voor contractuelen en statutairen en het behoud van de 36-urige werkweek.Er zal tijdens de staking een minimale dienstverlening zijn. Uiterlijk dinsdagavond moet duidelijk zijn welke treinen tijdens de staking zullen rijden.