ABN Amro en Ageas treffen schikking

© belga

De Nederlands bank ABN Amro betaalt de Belgische verzekeraar Ageas 400 miljoen euro. Daarmee wordt een lopend geschil als gevolg van de ontmanteling van de Fortis-groep beslecht. Dat meldt Ageas donderdag.

Beide financiële instellingen treffen uiteindelijk een schikking in alle lopende gerechtelijke procedures over aandelentransacties, die werden opgestart in de nasleep van de ontmanteling van de toenmalige Fortis-groep.

Fortis kwam in 2008 in zwaar weer terecht nadat het samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland de Nederlandse bank ABN Amro overnam, kort voor de wereldwijde financiële crisis escaleerde.

Om de overname te financieren, had de groep een enorme kapitaalverhoging doorgevoerd. Op 3 oktober 2008 moest Fortis ontmanteld en genationaliseerd worden en werd ook ABN Amro, de Nederlandse Fortis-tak, genationaliseerd door de Nederlandse staat.

De preferente aandelen van FCC (Fortis Capital Company) en de MCS (Mandatory Convertible Securities) waren respectievelijk in 1999 en 2007 uitgegeven door entiteiten van de voormalige Fortis-groep.

Na de opsplitsing in 2008 bestond er tussen de partijen geen eensgezindheid over de vraag of – en op welke manier – de conversiekosten van die instrumenten moesten worden verdeeld.

Op 29 juni 2009 betaalde Ageas 362,5 miljoen euro voor geschillen over FCC en op 7 december 2010 converteerde Ageas de MCS-aandelen in aandelen Ageas. Ageas spande hierover twee rechtszaken aan in Nederland.

Met de schikking komt nu een einde aan alle gerechtelijke procedures tussen Ageas en ABN Amro en de Nederlandse staat, de enige aandeelhouder van ABN Amro.

ABN Amro betaalt Ageas de 400 miljoen uit tegen 5 juli. Het bedrag wordt als nettowinst opgenomen in de halfjaarcijfers van Ageas. Dat komt neer op ongeveer 0,16 euro per aandeel.

Dat het geschil tussen ABN Amro en Ageas uiteindelijk is beslecht, werd goed onthaald door de beleggers. Die stuurden het Ageas-aandeel op Euronext Brussel donderdag 8,98 procent hoger tot 1,47 euro. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content