Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag. Dat de belastingvoet gedaald is, betekent dat de bedrijven een kleiner deel van hun winst afstonden aan de fiscus.

Het officiële tarief van de Belgische vennootschapsbelasting bedraagt 33,99 procent. Het effectieve tarief ligt meestal lager doordat bedrijven kosten kunnen aftrekken, bijvoorbeeld de notionele interest.

Alles bij elkaar betaalden de Belgische leden van de Bel20-index vorig jaar 3,2 miljard euro belastingen. Dat cijfer is het resultaat van een analyse van de jaarverslagen van de grote ondernemingen. Elk jaarverslag bevat een hoofdstukje over winstbelasting.

AB InBev is met een belastingafdracht van 1,79 miljard dollar (1,42 miljard euro) verreweg de grootste belastingbetaler van het Belgische bedrijfsleven. Het neemt in zijn eentje bijna de helft van het totaal voor zijn rekening.

Een vijftal leden van de Bel20 betaalde vorig jaar geen belastingen, onder meer KBC, dat verlies maakte en om die reden geen winstbelasting afdroeg.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag. Dat de belastingvoet gedaald is, betekent dat de bedrijven een kleiner deel van hun winst afstonden aan de fiscus. Het officiële tarief van de Belgische vennootschapsbelasting bedraagt 33,99 procent. Het effectieve tarief ligt meestal lager doordat bedrijven kosten kunnen aftrekken, bijvoorbeeld de notionele interest. Alles bij elkaar betaalden de Belgische leden van de Bel20-index vorig jaar 3,2 miljard euro belastingen. Dat cijfer is het resultaat van een analyse van de jaarverslagen van de grote ondernemingen. Elk jaarverslag bevat een hoofdstukje over winstbelasting. AB InBev is met een belastingafdracht van 1,79 miljard dollar (1,42 miljard euro) verreweg de grootste belastingbetaler van het Belgische bedrijfsleven. Het neemt in zijn eentje bijna de helft van het totaal voor zijn rekening. Een vijftal leden van de Bel20 betaalde vorig jaar geen belastingen, onder meer KBC, dat verlies maakte en om die reden geen winstbelasting afdroeg.