AB InBev-Belgen halen miljoenen aandelen uit controlestichting

© Reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Belgische adellijke aandeelhouders halen circa 7,8 miljoen aandelen uit de Stichting Anheuser-Busch InBev, het controleorgaan boven de brouwer. De aandelen hebben een beurswaarde van bijna 700 miljoen euro, bij een koers van 89 euro.

Het aandeel van AB InBev beleeft historisch hoge pieken, en dat verhoogt blijkbaar ook de appetijt van de Belgische familiale aandeelhouders. Ze haalden de voorbije zomer circa 7,8 miljoen aandelen uit de Stichting Anheuser-Busch InBev, goed voor een kleine 2,4 procent van de 331,54 miljoen aandelen die de Belgen in de stichting certifieerden. Dat controleorgaan heeft een belang van 41 procent in de grootste brouwer ter wereld, en wordt paritair gecontroleerd door de Belgische en Braziliaanse familiale aandeelhouders. De Stichting Anheuser-Busch InBev is dus het feitelijke machtsorgaan van de brouwer.

Schuldenvrije families

Merkwaardig aan de operatie is dat de Belgen normaliter enkel aandelen uit de stichting kunnen halen voor de aflossing van schulden die ze aangingen in 2008, bij de kapitaalverhoging naar aanleiding van de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch. In het najaar van 2008 gingen de Belgen voor 765 miljoen euro bankschulden aan voor de kapitaalverhoging.

Een laatste schijf van die bankschulden, bijna 253 miljoen euro, werd in het voorbije boekjaar integraal terugbetaald. De Luxemburgse holding van de Belgische families waarin het brouwersbelang steekt, EugéniePatriSébastien (EPS), is nu volledig schuldenvrij.

En toch halen de families nog eens aandelen uit de stichting. Bovendien haalt elke van de drie centrale familietakken evenveel aandelen uit de stichting, 2,61 miljoen. Daarmee brengen de families het aantal vrij verhandelbare aandelen tot circa 128,4 miljoen. Die kunnen ze eventueel verkopen op de beurs, terwijl de aandelen in de stichting aan aandeelhoudersakkoorden gebonden zijn, die een onmiddellijke verkoop moeilijker maken.

Bod opSABMiller

Het voorbije jaar waren er verschillende aandeelhoudersbewegingen in de sleutelholding EPS. Zo werd het belang in AB InBev op 18 december vorig jaar integraal overgeheveld naar de Luxemburgse dochter EPS Participations. Bij die operatie werd een aandeel gewaardeerd op circa 75 euro, terwijl het aandeel vandaag al met de 90 eurogrens flirt. Die herwaardering naar de beurswaarde gebeurde onder meer in functie van het aantrekken van eventuele leningen. Hoe groter het eigen vermogen, hoe groter de hefboom voor vreemd vermogen. Maar in het voorbije boekjaar sloten de Belgische families via EPS geen nieuwe leningen. De Braziliaanse familiale aandeelhouders deden dat overigens wél.

De manoeuvres zijn opvallend in een jaar waarin volop wordt gespeculeerd over een nieuwe grote overname door AB InBev, die van SABMiller. De krant De Tijd trekt een imminent bod vandaag in twijfel, op basis van diverse aandelentransacties de voorbije dagen door mensen met topfuncties in de onderneming. Maar het enige wat de code over voorkennis bij AB InBev meldt, is dat aandelenhandel niet mag gebeuren vijftien dagen voorafgaand aan de bekendmaking van financiële resultaten. De kans dat AB InBev “binnen vijftien dagen” een bod lanceert op SABMiller, is bijna onbestaande.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content