. "CNG-wagens kosten 1.000 tot 4.000 euro meer dan een diesel- of benzineauto, maar op twee jaar tijd bedraagt het verschil aan de pomp gemiddeld 30 procent", zegt KVBG-woordvoerder Didier Hendrickx.

"Door de lage dieselprijzen is dat verschil nu wel gedaald tot goed 20 procent. Bovenop de premie doen de constructeur ook nog eens commerciële acties tijdens het autosalon."

Nadeel van deze CNG-voertuigen is wel dat het aantal tankstations nog beperkt is. In Vlaanderen zijn er al een twintigtal. Hendrickx maakt zich sterk dat daar in 2015 nog eens evenveel stations bijkomen. In Wallonië komen in de loop van volgend jaar de eerste CNG-stations.

Met de premie hoopt KVBG deze CNG-voertuigen in de kijker te zetten als "geloofwaardig en makkelijk te implementeren alternatief". Momenteel rijden in België ruim 1.700 CNG-voertuigen rond - eind vorig jaar waren dat er nog 650. "Op een jaar tijd zijn er dus 1.000 voertuigen bijgekomen", zegt Hendrickx.

"Het gaat dan niet enkel om personenwagens. Ook vrachtwagens en bussen kunnen op aardgas rijden. In dat opzicht moet opgemerkt worden dat dit jaar de eerste twee stations die vloeibaar aardgas voor vrachtwagens leveren in gebruik genomen zijn in Kallo en Veurne."

Hendrickx juicht ook de initiatieven van Eandis en Infrax toe. Gemeentes en lokale besturen die een CNG-voertuig aankopen, krijgen van hen een premie van 2.000 euro. Vanaf twee voertuigen krijgen ze een zogenaamd 'slowfillsysteem'.

Hoewel de uitstoot van CNG iets lager ligt dan diesel en benzine, blijft aardgas natuurlijk wel een fossiele brandstof. (Belga/NS)

. "CNG-wagens kosten 1.000 tot 4.000 euro meer dan een diesel- of benzineauto, maar op twee jaar tijd bedraagt het verschil aan de pomp gemiddeld 30 procent", zegt KVBG-woordvoerder Didier Hendrickx."Door de lage dieselprijzen is dat verschil nu wel gedaald tot goed 20 procent. Bovenop de premie doen de constructeur ook nog eens commerciële acties tijdens het autosalon." Nadeel van deze CNG-voertuigen is wel dat het aantal tankstations nog beperkt is. In Vlaanderen zijn er al een twintigtal. Hendrickx maakt zich sterk dat daar in 2015 nog eens evenveel stations bijkomen. In Wallonië komen in de loop van volgend jaar de eerste CNG-stations. Met de premie hoopt KVBG deze CNG-voertuigen in de kijker te zetten als "geloofwaardig en makkelijk te implementeren alternatief". Momenteel rijden in België ruim 1.700 CNG-voertuigen rond - eind vorig jaar waren dat er nog 650. "Op een jaar tijd zijn er dus 1.000 voertuigen bijgekomen", zegt Hendrickx."Het gaat dan niet enkel om personenwagens. Ook vrachtwagens en bussen kunnen op aardgas rijden. In dat opzicht moet opgemerkt worden dat dit jaar de eerste twee stations die vloeibaar aardgas voor vrachtwagens leveren in gebruik genomen zijn in Kallo en Veurne."Hendrickx juicht ook de initiatieven van Eandis en Infrax toe. Gemeentes en lokale besturen die een CNG-voertuig aankopen, krijgen van hen een premie van 2.000 euro. Vanaf twee voertuigen krijgen ze een zogenaamd 'slowfillsysteem'. Hoewel de uitstoot van CNG iets lager ligt dan diesel en benzine, blijft aardgas natuurlijk wel een fossiele brandstof. (Belga/NS)