Aantal Telenet-klanten groeit ondanks prijsverhogingen

© Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Telenet-CEO John Porter erkent dat Telenet een lastig kwartaal achter de rug heeft. Toch stegen de bedrijfsopbrengsten alweer 6 procent.

John Porter windt er geen doekjes om in zijn commentaar op de eerste kwartaalresultaten. Hij spreekt van “felle concurrentie” en het “wegebbende effect van de vernieuwing van onze triple-playbundels Whop en Whoppa”. De prijsverhogingen in januari hebben een aantal klanten weggejaagd, al is het totaal voor alles behalve analoge kabeltv toch weer met 34.200 gestegen.

Telenet heeft al trouwens gereageerd door zijn snelheden voor Whop en Whoppa op te voeren tot 100 en 200 mbps. In mobiele telefonie pakken de Mechelaars uit met “Familie Deal” kortingen voor wie meerdere sim-kaarten neemt bij zijn triple-play abonnementen.

Uiteraard is er ook de overname van Base voor 1,325 miljoen euro. Als die doorgaat, wordt Telenet in het consumentensegment groter dan Proximus, hoewel Telenet slechts in Vlaanderen en een deel van Brussel actief is, terwijl Proximus heel België bedient.

6 procent groei

Telenet boekte in zijn eerste kwartaal 443,4 miljoen euro aan bedrijfsopbrengsten, een stijging met 6 procent en licht boven de verwachtingen. De gecorrigeerde bedrijfskasstroom was 235 miljoen, lichtjes onder de verwachtingen. De marge blijft een heftige 53%. De vrije kasstroom, het geld dat Telenet kan uitkeren aan zijn aandeelhouders (of investeren), daalde met 11% tot 24,6 miljoen. Dat was aan de lage kant van de zeer uiteenlopende verwachtingen van analisten.

In kabeltv, dat Telenet nu ‘video’ noemt, verloor Telenet 1 procent abonnees vergeleken met een jaar geleden. Er zijn er nu nog 2,071 miljoen, iets minder dan de meeste analisten verwachtten. Dat laatste gold ook voor internetabonnees, met een groei van 4 procent tot 1,534 miljoen. Telefonie zat met 1,174 miljoen en een groei van alweer 8 procent pal op de verwachtingen.

De gemiddelde inkomsten uit een klant zijn nu 48,8 euro, 6% meer dan een jaar geleden.

Mobiel weer sterker

Telenet won netto 30.200 mobiele abonnees bij. Dat was beter dan de meeste analisten verwachtten en een fractie beter dan in het eerste kwartaal een jaar geleden, toen Telenet 29.300 abonnees bijwon. Het was ook duidelijk beter dan in het zwakke laatste kwartaal van vorig jaar, toen Telenet er 26.000 abonnees bijkreeg. Dat was het zwakste resultaat sinds de King/Kong campagne. Telenet had eind maart 924.500 mobiele abonnees.

Meer abonneeverloop

Wie negatief nieuws zoekt, kan terecht bij het abonneeverloop. Dat zit duidelijk in de lift, met 8,2% voor kabeltv, 7,6% voor internet en 8,9 voor telefonie. Het zijn de ‘slechtste’ cijfers in minstens twee jaar. Het verloop stijgt altijd in het eerste kwartaal, maar vorig jaar waren de vergelijkbare cijfers 7,6%, 7% en 7,5%.

De oorzaak zijn uiteraard de ‘selectieve prijsverhogingen’ die Telenet vorig jaar aankondigde en die in januari ingingen. Volgens Telenet hebben ze echter ook bijgedragen tot de goede resultaten, samen met de 9% nettostijging in het aantal klanten met drie producten tot 48% van het klantenbestand. Andere groeipolen waren de activiteiten voor bedrijven en uiteraard de stijging in het aantal mobiele abonnees.

De opbrengsten uit activiteiten voor bedrijven stegen 11%, jaar-op-jaar tot 28,3 miljoen.

Belastingen en verwachtingen

Telenet blijft bij zijn verwachtingen van midden februari. De organische opbrengstengroei zou op 4 tot 5 procent moeten uitkomen. De gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom zal ongeveer 4 procent toenemen. De investeringen in het netwerk stijgen tot 21% door de ‘Grote Netwerf’, die de internetsnelheid op 1 gigabit per seconde moet brengen. De vrije kasstroom zou in 2015 tussen 240 en 250 miljoen euro eindigen.

Dat betekent dat Telenet aardig moet bijbenen na een vrije kasstroom van slechts 24,6 miljoen in het eerste kwartaal. Geen probleem, klinkt het in Mechelen. De lage vrije kasstroom in het voorbije kwartaal is te wijten aan de forse belastingen, die Telenet moest betalen. Het ging om 77,6 miljoen, een opmerkelijk bedrag voor een bedrijf dat zijn fiscaliteit zorgvuldig optimaliseert. Zonder die belastingen zou de vrije kasstroom sterk zijn geweest, stipt Telenet aan. Er was minder werkkapitaal nodig en de intrestlasten lagen veel lager door de schuldherfinanciering van vorig jaar. Telenet verwacht geen bijkomende belastingbetalingen meer dit jaar en blijft daardoor bij zijn vooruitzicht op 240 tot 250 miljoen aan vrije kasstroom voor 2015.

(B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content