Het aantal starters in Vlaanderen is dit jaar met bijna 10 procent gedaald. Een zorgwekkende evolutie, omdat tegelijk ook meer dan 3.500 bedrijven in onze regio failliet gingen, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws en De Tijd. Een en ander blijkt uit cijfers die het handelsinformatiebureau Graydon distilleerde op vraag van ondernemersorganisatie Unizo.

Terugval

In totaal werden tot eind juli 22.129 starters geteld in Vlaanderen, of liefst 9,3 pct minder dan een jaar voordien. De scherpste terugval doet zich voor in West-Vlaanderen en Limburg. Antwerpen en Oost-Vlaanderen houden beter stand. Net als Vlaanderen kennen ook Brussel (-2,73 pct) en Wallonië (-4,36 pct) een daling, maar die is veel minder uitgesproken.

Faillissementen

Aan het huidige tempo dreigt het aantal starters dit jaar terug te vallen tot op het niveau van 2009. Bovendien kampt Vlaanderen niet alleen met minder starters. Ook het aantal faillissementen staat met 3.533 na zeven maanden op een recordpeil.

Economische crisis

Als reden voor de scherpere terugval wijst men bij Unizo naar de economische crisis. Topman Karel Van Eetvelt pleit nogmaals voor een verdere loonlastenverlaging en een beter ondernemingsklimaat. In één adem pleit Unizo ook voor een hogere investeringsaftrek (15 pct) voor eenmanszaken en een lagere vennootschapsbelasting (20 pct) voor kmo's. (Belga/EE)

Het aantal starters in Vlaanderen is dit jaar met bijna 10 procent gedaald. Een zorgwekkende evolutie, omdat tegelijk ook meer dan 3.500 bedrijven in onze regio failliet gingen, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws en De Tijd. Een en ander blijkt uit cijfers die het handelsinformatiebureau Graydon distilleerde op vraag van ondernemersorganisatie Unizo. Terugval In totaal werden tot eind juli 22.129 starters geteld in Vlaanderen, of liefst 9,3 pct minder dan een jaar voordien. De scherpste terugval doet zich voor in West-Vlaanderen en Limburg. Antwerpen en Oost-Vlaanderen houden beter stand. Net als Vlaanderen kennen ook Brussel (-2,73 pct) en Wallonië (-4,36 pct) een daling, maar die is veel minder uitgesproken. Faillissementen Aan het huidige tempo dreigt het aantal starters dit jaar terug te vallen tot op het niveau van 2009. Bovendien kampt Vlaanderen niet alleen met minder starters. Ook het aantal faillissementen staat met 3.533 na zeven maanden op een recordpeil. Economische crisis Als reden voor de scherpere terugval wijst men bij Unizo naar de economische crisis. Topman Karel Van Eetvelt pleit nogmaals voor een verdere loonlastenverlaging en een beter ondernemingsklimaat. In één adem pleit Unizo ook voor een hogere investeringsaftrek (15 pct) voor eenmanszaken en een lagere vennootschapsbelasting (20 pct) voor kmo's. (Belga/EE)