De oudste bank ter wereld ging woensdag na de bekendmaking van de tegenvallende liquiditeit met maar liefst 17 procent onderuit op de beurs van Milaan, tot de laagste koers sinds de beursintroductie in 1999. De handel in het aandeel werd daarop stilgelegd.

De bank gaf in een toelichting aan dat het liquiditeitsoverschot binnen vier maanden mogelijk al volledig op is. In een eerder bericht werd nog uitgegaan van elf maanden.

Monte dei Paschi gaf half december aan nog een kleine 11 miljard euro aan liquiditeit te hebben. De verwachting is dat daar niets meer van over is in maart. De maand erna ontstaat een tekort van zowat 15 miljard euro, dat in de rest van het jaar kan oplopen tot 740 miljard euro.

Op zoek naar 5 miljard euro

De derde bank van Italië probeert met man en macht voor het einde van het jaar 5 miljard euro aan kapitaal bijeen te sprokkelen van private investeerders. Maar analisten hebben weinig vertrouwen dat dat reddingsplan zal slagen. De Italiaanse overheid staat intussen paraat met 20 miljard euro om Monte dei Paschi en enkele kleinere banken te hulp te schieten.

Beide kamers van het Italiaanse parlement hebben woensdag het plan om indien nodig die 20 miljard toe te steken goedgekeurd. Het plan van de regering werd in het Lagerhuis goedgekeurd met 389 stemmen voor en 134 tegen, met 8 onthoudingen. In de Senaat volgde de goedkeuring met 221-60 en 3 onthoudingen.

Monte dei Paschi kampt net als andere Italiaanse banken met een pak slechte leningen. De sinds de crisis aangescherpte Europese regels verbieden in principe staatssteun aan banken. Dat betekent dat ook beleggers moeten bloeden bij een ondergang. Wel is er een uitzonderingsmogelijkheid waar Italië nu gebruik van wil maken, om de talloze kleine Italiaanse investeerders tegemoet te komen.

De oudste bank ter wereld ging woensdag na de bekendmaking van de tegenvallende liquiditeit met maar liefst 17 procent onderuit op de beurs van Milaan, tot de laagste koers sinds de beursintroductie in 1999. De handel in het aandeel werd daarop stilgelegd.De bank gaf in een toelichting aan dat het liquiditeitsoverschot binnen vier maanden mogelijk al volledig op is. In een eerder bericht werd nog uitgegaan van elf maanden. Monte dei Paschi gaf half december aan nog een kleine 11 miljard euro aan liquiditeit te hebben. De verwachting is dat daar niets meer van over is in maart. De maand erna ontstaat een tekort van zowat 15 miljard euro, dat in de rest van het jaar kan oplopen tot 740 miljard euro. De derde bank van Italië probeert met man en macht voor het einde van het jaar 5 miljard euro aan kapitaal bijeen te sprokkelen van private investeerders. Maar analisten hebben weinig vertrouwen dat dat reddingsplan zal slagen. De Italiaanse overheid staat intussen paraat met 20 miljard euro om Monte dei Paschi en enkele kleinere banken te hulp te schieten. Beide kamers van het Italiaanse parlement hebben woensdag het plan om indien nodig die 20 miljard toe te steken goedgekeurd. Het plan van de regering werd in het Lagerhuis goedgekeurd met 389 stemmen voor en 134 tegen, met 8 onthoudingen. In de Senaat volgde de goedkeuring met 221-60 en 3 onthoudingen.Monte dei Paschi kampt net als andere Italiaanse banken met een pak slechte leningen. De sinds de crisis aangescherpte Europese regels verbieden in principe staatssteun aan banken. Dat betekent dat ook beleggers moeten bloeden bij een ondergang. Wel is er een uitzonderingsmogelijkheid waar Italië nu gebruik van wil maken, om de talloze kleine Italiaanse investeerders tegemoet te komen.