Iets meer dan 50 jaar geleden zocht BASF een nieuwe locatie voor een grote chemische site, nabij de Noordzee. Frankrijk en Nederland waren concurrenten, maar onder meer omdat men in België bereid was gronden aan het bedrijf te verkopen, werd officieel op 10 december 1964 BASF Antwerpen opgericht.

In 1967 werd de productie van meststoffenkorrels opgestart. Later kwamen er onder meer productiesites voor caprolactam, de kunststof polystyreen, het polyurethaancomponent MDI, een ammoniakinstallatie en een steamcracker bij.

Vandaag bestrijkt de site van BASF in de Antwerpse haven meer dan 600 hectare en werken er meer dan 3.000 mensen in 54 installaties. Jaarlijks investeert BASF zowat 150 miljoen euro in de site.

In aanwezigheid van onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever en Vlaams minister-president Kris Peeters bedankte gedelegeerd bestuurder Wouter De Geest van BASF vandaag de verschillende overheden voor de goede samenwerking. De Geest erkent wel dat de gunstige omgevingsfactoren van weleer vandaag niet meer dezelfde zijn. "De chemische sector is intussen geglobaliseerd. Op het vlak van een level playing field zijn er vele distorties zoals op het vlak van overheidsbeleid of de toegankelijkheid naar grondstoffen", stelt hij. "Voor de fabriek van de toekomst willen we gaan naar een integratie van productiestromen, waardoor je maximaal grondstoffen en energie bespaart," voegde hij eraan toe.

De chemiereus maakte maandag nog bekend een project 'elementen voor talenten' op te starten waarmee het in de komende drie jaar 300.000 euro wil investeren in onder meer leerinfrastructuur, bedoeld om leerlingen warm te maken voor de zogenaamde wetenschappelijke STEM-richtingen, als opstap naar de chemische, maar ook bredere nijverheid. Het Antwerpse stadsbestuur zal projectvoorstellen ter beoordeling aanleveren. De Geest vroeg de aanwezige overheden ook dat ze zouden opkomen voor bijkomende 'hefboomfinanciering' vanuit Vlaanderen en/of Europa. (Belga/BO)

Iets meer dan 50 jaar geleden zocht BASF een nieuwe locatie voor een grote chemische site, nabij de Noordzee. Frankrijk en Nederland waren concurrenten, maar onder meer omdat men in België bereid was gronden aan het bedrijf te verkopen, werd officieel op 10 december 1964 BASF Antwerpen opgericht. In 1967 werd de productie van meststoffenkorrels opgestart. Later kwamen er onder meer productiesites voor caprolactam, de kunststof polystyreen, het polyurethaancomponent MDI, een ammoniakinstallatie en een steamcracker bij. Vandaag bestrijkt de site van BASF in de Antwerpse haven meer dan 600 hectare en werken er meer dan 3.000 mensen in 54 installaties. Jaarlijks investeert BASF zowat 150 miljoen euro in de site. In aanwezigheid van onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever en Vlaams minister-president Kris Peeters bedankte gedelegeerd bestuurder Wouter De Geest van BASF vandaag de verschillende overheden voor de goede samenwerking. De Geest erkent wel dat de gunstige omgevingsfactoren van weleer vandaag niet meer dezelfde zijn. "De chemische sector is intussen geglobaliseerd. Op het vlak van een level playing field zijn er vele distorties zoals op het vlak van overheidsbeleid of de toegankelijkheid naar grondstoffen", stelt hij. "Voor de fabriek van de toekomst willen we gaan naar een integratie van productiestromen, waardoor je maximaal grondstoffen en energie bespaart," voegde hij eraan toe.De chemiereus maakte maandag nog bekend een project 'elementen voor talenten' op te starten waarmee het in de komende drie jaar 300.000 euro wil investeren in onder meer leerinfrastructuur, bedoeld om leerlingen warm te maken voor de zogenaamde wetenschappelijke STEM-richtingen, als opstap naar de chemische, maar ook bredere nijverheid. Het Antwerpse stadsbestuur zal projectvoorstellen ter beoordeling aanleveren. De Geest vroeg de aanwezige overheden ook dat ze zouden opkomen voor bijkomende 'hefboomfinanciering' vanuit Vlaanderen en/of Europa. (Belga/BO)