450 banen op de tocht bij supermarktgroep Mestdagh: werknemers leggen het werk neer

© belga

Bij de supermarktgroep Mestdagh, franchisenemer van Carrefour, sneuvelen 450 banen. Er zijn geen plannen om winkels te sluiten. In een reactie legt een deel van het personeel het werk neer.

De directie van de groep Mestdagh meldt maandag dat er bij de supermarktketen tot 450 banen op het spel staan. Dat is bijna een vijfde van het personeel (er waren 2.459 werknemers in 2017).

In de winkels, waarvan er geen enkele moet sluiten, wordt ruim 21 miljoen euro geïnvesteerd om het tij te keren, want de groep is al zes jaar onrendabel.

Teleurstellende resultaten

Volgens de directie stellen de resultaten teleur. De omzet daalt al zes jaar, met gemiddeld 2 procent. In 2017 ging de omzet er zelfs met 5,3 procent op achteruit. In die zes jaar werd er ook telkens verlies geleden.

Mestdagh verliest marktaandeel door de concurrentie van ketens als Aldi en Lidl en door de opkomst van e-commerce.

De personeelskosten (16,3 procent van de omzet) liggen ook hoger dan bij andere winkels, waardoor er niet genoeg geld overblijft voor de nodige investeringen. Als er nu niet wordt ingegrepen, ‘stelt Mestdagh zich bloot aan ernstige moeilijkheden die zijn voortbestaan op middellange termijn zouden kunnen bedreigen’, zegt CEO Guillaume Beuscart in een persbericht.

De directie hoopt het tij te keren door een combinatie van meer verkopen (door te investeren) en kosten besparen. Ze wil tegen 2020 21,2 miljoen euro extra investeren in de winkels, meer bepaald in afdelingen als slagerij/traiteur, verse producten, groenten en fruit, en bakkerij.

Ze overweegt ook de winkels op zondag te openen en wil werk maken van afhaaldiensten en thuisbezorging. Het jobverlies wil de directie zoveel mogelijk opvangen via brugpensioen en vrijwillig vertrek. Volgens de plannen zouden er geen winkels worden gesloten en het model in eigen beheer zou behouden blijven. Het personeel zou wel polyvalenter moeten worden.

Concurrentiedruk

“De situatie in de distributiesector is momenteel moeilijk als gevolg van de concurrentiedruk en de nieuwe consumptiegewoonten van de klanten. Bij Mestdagh willen we er alles aan doen om weer winstgevend te worden en zo onze winkels en ons model in eigen beheer te vrijwaren”, besluit Beuscart.

Mestdagh is de grootste franchisenemer van Carrefour in Franstalig België. De groep baat volgens de website 83 Carrefour Market-supermarkten uit, waarvan twee in Vlaanderen (Tienen, Aarschot) en enkele in Brussel.

Werknemers leggen het werk neer

In een reactie op de reorganisatieplannen werd in een aantal winkels van de groep het werk neergelegd. Volgens de Franstalige christelijke bediendebond CNE gaat het omstreeks 13.30 uur om 23 winkels. Mogelijk volgen er nog meer.

De vakbonden reageren intussen met verstomming op de intentie tot herstructurering. “Een tragedie”, aldus de christelijke vakbondsman Danny Dubois (CNE).

De bonden preciseren dat de aankondiging van de directie betrekking heeft op de 52 winkels in eigen beheer van Mestdagh, die samen goed zijn voor 2.459 jobs. Ze zijn al zes jaar verlieslatend. De overige winkels – Mestdagh heeft er 83 in totaal – worden uitgebaat door zelfstandigen.

Volgens Myriam Delmée van de socialistische bediendebond SETCa zullen de winkels het met een kwart tot een derde minder personeel moeten doen. Bovendien wil de directie de winkels op zondag openen.

“Hoe ga je winkels laten werken met minder volk en tegelijkertijd een extra openingsdag?”, vraagt vakbondsman Dubois zich af. Volgens hem zal het personeel dat ‘nooit volhouden’.

Vakbondsvrouw Delmée sluit niet uit dat de directie een beetje marge heeft genomen voor tijdens de onderhandelingen. “Maar zelfs indien ze nog kleiner zouden worden, blijven de aangekondigde maatregelen heel zwaar”, luidt het.

Partner Content