Meer dan driehonderd Britse zakenmannen en -vrouwen hebben maandag het Verenigd Koninkrijk opgeroepen om uit de Europese Unie te stappen. Ze stellen dat hun ondernemingen beter zullen presteren wanneer ze niet meer met de "verstikkende" Europese structuur te maken hebben, zo blijkt uit een open brief die in de Daily Telegraph is verschenen.

"Buiten de EU zullen de Britse ondernemingen de vrijheid hebben om sneller te groeien, meer nieuwe markten aan te boren en meer jobs te creëren. Het is tijd om te stemmen voor een vertrek (uit de EU, nvdr.) en opnieuw de controle over te nemen", zo schrijven de ondernemers. "Jaar na jaar koopt de EU minder uit Groot-Brittannië aan, omdat hun economieën stagneren en omdat er miljoenen mensen werkloos zijn", zo klinkt het nog.

"Brussel verstikt alle 5,4 miljoen Britse ondernemingen, hoewel slechts een kleine minderheid echt handel drijft met de EU."

Vooral kleine en middelgrote bedrijven

De oproep is onder meer ondertekend door Tim Martin, voorzitter van de pubketen Wetherspoon, en Elaine Harries, CEO van het koerierbedrijf Action Express. Ook de handtekening van Patrick Sheehy, gewezen topman van de tabaksreus British American Tobacco, prijkt onder de tekst.

De meeste ondertekenaars staan evenwel aan het hoofd van een klein of middelgroot bedrijf. De open brief verschijnt niet toevallig op een moment dat de 'Brexit'-campagne in het Verenigd Koninkrijk volop op gang is gekomen.

Topman Ryanair waarschuwt voor Brexit

reuters
© reuters

Eerder hadden de leiders van de grootste Britse bedrijven zich net uitgesproken voor het Europese lidmaatschap. Ryanair-CEO Michael O'Leary deed dat vandaag nog bij de aankondiging, in het gezelschap van minister van Financiën George Osborne, van een nieuw investeringsplan. O'Leary wil 450 extra Britse banen scheppen, en waarschuwde dat dergelijke investeringen naar andere landen zouden gaan bij een Brexit. 'Daarom voert Ryanair zo hevig campagne voor het behoud van Groot-Brittannië in de Europese Unie,' zei hij.

Het referendum over een eventuele Britse uitstap uit de EU wordt over iets meer dan een maand georganiseerd, op 23 juni.

"Buiten de EU zullen de Britse ondernemingen de vrijheid hebben om sneller te groeien, meer nieuwe markten aan te boren en meer jobs te creëren. Het is tijd om te stemmen voor een vertrek (uit de EU, nvdr.) en opnieuw de controle over te nemen", zo schrijven de ondernemers. "Jaar na jaar koopt de EU minder uit Groot-Brittannië aan, omdat hun economieën stagneren en omdat er miljoenen mensen werkloos zijn", zo klinkt het nog. "Brussel verstikt alle 5,4 miljoen Britse ondernemingen, hoewel slechts een kleine minderheid echt handel drijft met de EU." De oproep is onder meer ondertekend door Tim Martin, voorzitter van de pubketen Wetherspoon, en Elaine Harries, CEO van het koerierbedrijf Action Express. Ook de handtekening van Patrick Sheehy, gewezen topman van de tabaksreus British American Tobacco, prijkt onder de tekst. De meeste ondertekenaars staan evenwel aan het hoofd van een klein of middelgroot bedrijf. De open brief verschijnt niet toevallig op een moment dat de 'Brexit'-campagne in het Verenigd Koninkrijk volop op gang is gekomen. Eerder hadden de leiders van de grootste Britse bedrijven zich net uitgesproken voor het Europese lidmaatschap. Ryanair-CEO Michael O'Leary deed dat vandaag nog bij de aankondiging, in het gezelschap van minister van Financiën George Osborne, van een nieuw investeringsplan. O'Leary wil 450 extra Britse banen scheppen, en waarschuwde dat dergelijke investeringen naar andere landen zouden gaan bij een Brexit. 'Daarom voert Ryanair zo hevig campagne voor het behoud van Groot-Brittannië in de Europese Unie,' zei hij. Het referendum over een eventuele Britse uitstap uit de EU wordt over iets meer dan een maand georganiseerd, op 23 juni.