Marktspecialist Ferdinand Dudenhöffer, die aan het hoofd staat van het Center Automotive Research van de universiteit Duisburg Essen, verwacht dat in 2013 de slechtste verkoop van nieuwe wagens in twintig jaar zal worden gerealiseerd. "De crisis is niet voorbij, maar begint pas", aldus Dudenhöffer.

Volgens de experts van het onderzoekscentrum worden er in 2013 in West-Europa 11,9 miljoen wagens verkocht. Dat zou dan van 1993 geleden zijn dat er nog zo weinig wagens aan de man werden gebracht.

De oorzaken voor de verwachte terugval liggen voor de hand. Met name de toenemende onzekerheid als gevolg van de schuldencrisis in Europa, gekoppeld aan een steeds groter wordende groep werklozen. Minder geld te besteden, dus.

Enkel Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, zou de dans ontspringen met een mogelijk marktaandeel van 30 procent op middellange termijn.

Ook in de VS ogen de vooruitzichten voor de autobouwers niet bepaald gunstig. Het onderszoeksbureau LMC Automotive stelt de prognoses voor de autoverkoop in de grootste economie ter wereld voor dit en volgend jaar neerwaarts bij.

Voor 2012 mikt het onderzoeksbureau op een verkoop van 14,3 miljoen lichte voertuigen tegenover 14,5 miljoen bij de vorige raming in juni. Dat geldt ook voor 2013, met 15 miljoen voertuigen tegenover 15,2 miljoen euro.

"We hebben onze prognoses verlaagd als gevolg van een tegenvallende economische groei in het tweede halfjaar", aldus vice-voorzitter van het LMC Schuster. "Er is toenemende onzekerheid bij de consumenten, waardoor niet alleen de prognoses voor dit jaar maar ook voor volgend jaar werden verlaagd," voegde hij eraan toe. (Belga/Reuters/BO)

Marktspecialist Ferdinand Dudenhöffer, die aan het hoofd staat van het Center Automotive Research van de universiteit Duisburg Essen, verwacht dat in 2013 de slechtste verkoop van nieuwe wagens in twintig jaar zal worden gerealiseerd. "De crisis is niet voorbij, maar begint pas", aldus Dudenhöffer. Volgens de experts van het onderzoekscentrum worden er in 2013 in West-Europa 11,9 miljoen wagens verkocht. Dat zou dan van 1993 geleden zijn dat er nog zo weinig wagens aan de man werden gebracht. De oorzaken voor de verwachte terugval liggen voor de hand. Met name de toenemende onzekerheid als gevolg van de schuldencrisis in Europa, gekoppeld aan een steeds groter wordende groep werklozen. Minder geld te besteden, dus.Enkel Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, zou de dans ontspringen met een mogelijk marktaandeel van 30 procent op middellange termijn. Ook in de VS ogen de vooruitzichten voor de autobouwers niet bepaald gunstig. Het onderszoeksbureau LMC Automotive stelt de prognoses voor de autoverkoop in de grootste economie ter wereld voor dit en volgend jaar neerwaarts bij.Voor 2012 mikt het onderzoeksbureau op een verkoop van 14,3 miljoen lichte voertuigen tegenover 14,5 miljoen bij de vorige raming in juni. Dat geldt ook voor 2013, met 15 miljoen voertuigen tegenover 15,2 miljoen euro. "We hebben onze prognoses verlaagd als gevolg van een tegenvallende economische groei in het tweede halfjaar", aldus vice-voorzitter van het LMC Schuster. "Er is toenemende onzekerheid bij de consumenten, waardoor niet alleen de prognoses voor dit jaar maar ook voor volgend jaar werden verlaagd," voegde hij eraan toe. (Belga/Reuters/BO)