195 banen op de tocht bij Vinçotte België

© YouTube

Bij het inspectie- en certificatiebedrijf Vinçotte zijn 195 banen bedreigd door een herstructureringsplan. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt tijdens een buitengewone ondernemingsraad.

Het bedrijf zegt marktaandeel in ons land te verliezen en te worden geconfronteerd met veranderende klantenbehoeften. Daarom werd een transformatieplan opgesteld.

Vinçotte zag het marktaandeel in België sinds 2009 dalen van 64 procent tot 50 procent. Vinçotte wil nu digitaliseren en moderniseren.

“Dit plan heeft mogelijk een sociale impact waarbij 195 medewerkers van Vinçotte België hun job zouden kunnen verliezen”, luidt het.

Volgens CEO Marco Croon heeft het bedrijf te lang stilgestaan en is de koerswijziging naar een meer moderne en efficiënte onderneming dringend nodig om de ‘toekomst van ons bedrijf te kunnen verzekeren en onze rol als leider te kunnen blijven opnemen’.

Het bedrijf wil zich voortaan richten op marktsectoren waar het een leidende rol kan spelen in de Benelux. Activiteiten die daar niet in passen, worden in de etalage gezet en desnoods stopgezet als geen koper wordt gevonden.

Op dit moment telt het 140-jaar oude bedrijf, met hoofdkantoor in Vilvoorde, ongeveer 1.600 werknemers in ons land. Wereldwijd heeft Vinçotte meer dan 2.500 medewerkers in dienst, verspreid over 17 internationale filialen, zo blijkt uit de bedrijfssite.

In oktober 2016 raakte al bekend dat het bedrijf van plan was te snoeien in de buitenlandse vestigingen.

Reactie bonden

Bij de vakbonden van Vinçotte wordt woedend gereageerd op de aankondiging van de herstructurering waarbij er 195 jobs sneuvelen. Als de directie niet ingaat op de eis tot intrekking van deze ontslagronde volgen er zeker acties. “Het is niet uitgesloten dat een aantal werknemers al snel spontaan het werk zal neerleggen. Met het ACV is al afgesproken vanaf begin mei grote acties te voeren”, aldus vakbondssecretaris Jan Meeuwen (BBTK).

De directie verwijst als argument naar het dalend marktaandeel, maar daar hebben zij volgens Meeuwen zelf schuld aan. Hij verwijst hierbij naar de vorig jaar doorgevoerde reorganisatie ‘Vinçotte 3.0’.

“Hierbij werd de regionale structuur van het bedrijf omgevormd tot business units. Het gevolg is dat een aantal inspecteurs sindsdien overstelpt wordt met inspectieopdrachten, terwijl anderen met hun vingers zitten te draaien en er in totaliteit met hetzelfde personeel veel minder opdrachten kunnen uitgevoerd worden”, aldus Meeuwen. Tegen die hervorming werd op 17 februari al een dag tevergeefs gestaakt in het bedrijf en betoogd aan de hoofdzetel in Vilvoorde.

Dat het al een tijd sociaal onrustig is in het bedrijf heeft ook te maken met de beslissing van de directie vorig jaar om het aantal mandaten in de vakbondsdelegatie eenzijdig te verminderen van 18 naar 8. Omdat de vakbonden zich hiertegen verzetten, is er bij Vinçotte nog steeds geen vaknondsdelegatie aangeduid. Overleg hierover haalde de afgelopen maanden niets uit.

Partner Content