172 miljard euro stroomt vanuit België naar belastingparadijzen

De kaaimaneilanden in het Caribisch gebied is een notoir belastingparadijs. © Getty Images

De bedrijven in ons land hebben in het aanslagjaar 2019 voor 172,3 miljard euro aan betalingen naar de beruchtste belastingparadijzen gedaan. Dat blijkt donderdag uit cijfers die De Tijd heeft opgevraagd bij de fiscus.

De meeste betalingen die in het aanslagjaar 2019 (over de inkomsten van 2018) vanuit ons land naar belastingparadijzen stroomden, vertrokken naar de Verenigde Arabische Emiraten, gevolgd door Oezbekistan, de Kaaimaneilanden, Bermuda en Turkmenistan. Bedrijven zijn verplicht betalingen vanaf 100.000 euro naar een dertigtal belastingparadijzen aan te geven bij de fiscus.

In het aanslagjaar 2019 hebben 790 vennootschappen en andere rechtspersonen zo’n aangifte moeten doen. Dat waren er minder dan de vorige jaren. In het vorige aanslagjaar 2018 was nog sprake van 206,8 miljard euro aan betalingen naar belastingparadijzen.

Maar met 172 miljard euro zitten we nog altijd ver boven de 129,9 en 82,8 miljard euro in 2017 en 2016. ‘Dat zijn bijzonder hoge bedragen. Het toont aan dat bedrijven en groepen nog altijd entiteiten in belastingparadijzen gebruiken. Je zou denken dat dat fenomeen aan het verdwijnen was, maar dat is dus niet het geval’, zegt Axel Haelterman, hoogleraar Fiscaal Recht aan de KU Leuven.

De woordvoerder van de fiscus, Francis Adyns, benadrukt dat het niet gaat om fraude of zwart geld, ‘want het gaat om aangegeven betaalverkeer’. ‘De betalingen worden wel gescreend: het moet gaan om werkelijke en oprechte verrichtingen en niet om artificiële constructies. Als we verdachte structuren opmerken, wordt de situatie nader onderzocht. In het aanslagjaar 2018 zijn 75 dossiers bekeken, waarvan er uiteindelijk 35 verder zijn onderzocht. Tien van die onderzoeken kwamen in handen van de Bijzondere Belastinginspectie’, aldus Adyns.

Partner Content