Bij de VRT zullen in 2015 128 mensen moeten vertrekken als gevolg van de 18 miljoen euro besparingen die de openbare omroep krijgt opgelegd van de Vlaamse regering. Dat vertelt sp.a-parlementslid in de commissie Media Katia Segers

"Naast de afvloeiingen zal twee derde van de besparingen worden gehaald in het domein aanbod, waar vooral de sport het met minder middelen zal moeten stellen. Maar ook in de werkingsmiddelen van het duidingsprogramma 'Villa Politica' en in het fictieaanbod wordt flink geknipt", vertelde Segers in de commissie Media.

"Tijdens de laatste vergadering van de raad van bestuur van de VRT woensdag werd vernomen dat er 18 miljoen euro moet worden bespaard in 2015. Daarnaast zal er ook 8 miljoen euro worden geïnvesteerd in innovatie en organisatie."

Twee derde van de besparingen wordt gezocht in het aanbod van de VRT. OP12 verdwijnt als derde zender, maar Ketnet blijft wel op het derde kanaal. Het expatprogramma "Fans of Flanders" zal enkel nog online beschikbaar zijn.

Vooral het sportaanbod zal sterk ingeperkt worden. "De niet-mediatieke sporten zullen van het scherm verdwijnen. Zo gaan we terug naar af", zegt Segers. Ook het duidingsprogramma "Villa Politica" zal het met minderen middelen moeten stellen. Daarnaast verdwijnt ook het "100'' journaal". Bovendien wordt het fictie-aanbod sterk ingeperkt.

"De besparing zal vooral gevolgen hebben voor de externe producties", waarschuwt Segers. Daarnaast krijgt ook het reisprogramma "Vlaanderen Vakantieland" minder werkingsmiddelen.

Tot slot moet er 4 miljoen bespaard worden door efficiëntieoefeningen. "Men zal het werk nog beter moeten stroomlijnen." Katia Segers vraagt zich af wat de visie van minister van Media en Cultuur Sven Gatz nu precies is.

"Het is duidelijk dat de VRT naar een kleinere marktaandeel wil. Nochtans hoorde ik Sven Gatz eerder verklaren dat hij een sterke openbare omroep wou behouden. Voor mij wordt het echter duidelijk dat, nu er ook wordt bespaard op duiding, we de ondergrens hebben bereikt." (Belga/NS)

Bij de VRT zullen in 2015 128 mensen moeten vertrekken als gevolg van de 18 miljoen euro besparingen die de openbare omroep krijgt opgelegd van de Vlaamse regering. Dat vertelt sp.a-parlementslid in de commissie Media Katia Segers"Naast de afvloeiingen zal twee derde van de besparingen worden gehaald in het domein aanbod, waar vooral de sport het met minder middelen zal moeten stellen. Maar ook in de werkingsmiddelen van het duidingsprogramma 'Villa Politica' en in het fictieaanbod wordt flink geknipt", vertelde Segers in de commissie Media. "Tijdens de laatste vergadering van de raad van bestuur van de VRT woensdag werd vernomen dat er 18 miljoen euro moet worden bespaard in 2015. Daarnaast zal er ook 8 miljoen euro worden geïnvesteerd in innovatie en organisatie." Twee derde van de besparingen wordt gezocht in het aanbod van de VRT. OP12 verdwijnt als derde zender, maar Ketnet blijft wel op het derde kanaal. Het expatprogramma "Fans of Flanders" zal enkel nog online beschikbaar zijn. Vooral het sportaanbod zal sterk ingeperkt worden. "De niet-mediatieke sporten zullen van het scherm verdwijnen. Zo gaan we terug naar af", zegt Segers. Ook het duidingsprogramma "Villa Politica" zal het met minderen middelen moeten stellen. Daarnaast verdwijnt ook het "100'' journaal". Bovendien wordt het fictie-aanbod sterk ingeperkt. "De besparing zal vooral gevolgen hebben voor de externe producties", waarschuwt Segers. Daarnaast krijgt ook het reisprogramma "Vlaanderen Vakantieland" minder werkingsmiddelen.Tot slot moet er 4 miljoen bespaard worden door efficiëntieoefeningen. "Men zal het werk nog beter moeten stroomlijnen." Katia Segers vraagt zich af wat de visie van minister van Media en Cultuur Sven Gatz nu precies is. "Het is duidelijk dat de VRT naar een kleinere marktaandeel wil. Nochtans hoorde ik Sven Gatz eerder verklaren dat hij een sterke openbare omroep wou behouden. Voor mij wordt het echter duidelijk dat, nu er ook wordt bespaard op duiding, we de ondergrens hebben bereikt." (Belga/NS)