Tijdens een bijzondere ondernemingsraad werd volgens de bonden niet enkel een ontslagronde aangekondigd, maar komen er ook een twaalftal nieuwe functies.

"Binnen Nyrstar zelf zouden dus netto 110 banen verdwijnen, 90 arbeiders en 20 bedienden", zegt ACV-vakbondsman Marc Alexander. "Het gaat om een vijfde van de zowat 550 banen op de sites."

Bij onderaannemers sneuvelen mogelijk 30 van de iets meer dan 100 jobs. Benny Stevens van ABVV bevestigt de cijfers. Hij sluit acties niet uit.

De bonden zullen tijdens de onderhandelingen over de herstructurering proberen het jobverlies zoveel mogelijk te beperken.

Ook andere landen worden getoffen. Er staat nog een Europese ondernemingsraad op het programma. Daar volgt allicht meer duidelijkheid over de motivering van de directie om in het personeelsbestand te snoeien.

Het gemeentebestuur van Balen laat al weten de aangekondigde herstructurering te betreuren. "Net nu de economie aan het heropleven is, komt zo'n mededeling keihard aan, zeker voor de betrokken werknemers en hun familie. Nyrstar is in Balen immers de grootste werkgever van onze gemeente", luidt het. Het gemeentebestuur dringt aan op een aanvaardbaar sociaal plan.

Tijdens een bijzondere ondernemingsraad werd volgens de bonden niet enkel een ontslagronde aangekondigd, maar komen er ook een twaalftal nieuwe functies."Binnen Nyrstar zelf zouden dus netto 110 banen verdwijnen, 90 arbeiders en 20 bedienden", zegt ACV-vakbondsman Marc Alexander. "Het gaat om een vijfde van de zowat 550 banen op de sites." Bij onderaannemers sneuvelen mogelijk 30 van de iets meer dan 100 jobs. Benny Stevens van ABVV bevestigt de cijfers. Hij sluit acties niet uit. De bonden zullen tijdens de onderhandelingen over de herstructurering proberen het jobverlies zoveel mogelijk te beperken. Ook andere landen worden getoffen. Er staat nog een Europese ondernemingsraad op het programma. Daar volgt allicht meer duidelijkheid over de motivering van de directie om in het personeelsbestand te snoeien. Het gemeentebestuur van Balen laat al weten de aangekondigde herstructurering te betreuren. "Net nu de economie aan het heropleven is, komt zo'n mededeling keihard aan, zeker voor de betrokken werknemers en hun familie. Nyrstar is in Balen immers de grootste werkgever van onze gemeente", luidt het. Het gemeentebestuur dringt aan op een aanvaardbaar sociaal plan.