Dat vernam De Tijd van welingelichte bronnen. ING ontdekte vorig jaar dat er wat loos was met de rekeningen en alarmeerde de antiwitwascel. Maar het misdaadgeld was intussen al versluisd naar alle uithoeken van de wereld. Het Brusselse gerecht voert sinds begin dit jaar een opsporingsonderzoek naar de gigantische witwaszaak.

De antiwitwascel ontdekte al dat zo'n 460 bedrijven uit verscheidene belastingparadijzen, die allemaal klant waren bij de Litouwse bank, via de ING-rekeningen opbrengsten van allerhande fraudes, oplichtingen en verduisteringen konden witwassen. Het gaat in totaal om 1,7 miljard euro of drie keer meer misdaadgeld dan er jaarlijks in heel België wordt onderschept door de antiwitwascel.

Op het eerste gezicht heeft ING te goeder trouw gehandeld. De bank lijkt te hebben voldaan aan haar wettelijke verplichtingen door aangifte te doen zodra ze onraad rook. De woordvoerster van ING België, Ilse De Muyer, wil geen commentaar geven over de zaak.

De antiwitwascel CFI spoorde in 2009 overigens ruim 2,1 miljard euro witwasgeld op, een record, zo melden diverse kranten vrijdag. Daarvan was 1,7 miljard dus afkomstig van het dossier rond de Litouwse bank.

De antiwitwascel of Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft het voorbije jaar 17.170 meldingen van verdachte geldtransacties binnengekregen. 1.020 witwasdossiers werden doorgespeeld aan het parket.

Dat vernam De Tijd van welingelichte bronnen. ING ontdekte vorig jaar dat er wat loos was met de rekeningen en alarmeerde de antiwitwascel. Maar het misdaadgeld was intussen al versluisd naar alle uithoeken van de wereld. Het Brusselse gerecht voert sinds begin dit jaar een opsporingsonderzoek naar de gigantische witwaszaak. De antiwitwascel ontdekte al dat zo'n 460 bedrijven uit verscheidene belastingparadijzen, die allemaal klant waren bij de Litouwse bank, via de ING-rekeningen opbrengsten van allerhande fraudes, oplichtingen en verduisteringen konden witwassen. Het gaat in totaal om 1,7 miljard euro of drie keer meer misdaadgeld dan er jaarlijks in heel België wordt onderschept door de antiwitwascel. Op het eerste gezicht heeft ING te goeder trouw gehandeld. De bank lijkt te hebben voldaan aan haar wettelijke verplichtingen door aangifte te doen zodra ze onraad rook. De woordvoerster van ING België, Ilse De Muyer, wil geen commentaar geven over de zaak. De antiwitwascel CFI spoorde in 2009 overigens ruim 2,1 miljard euro witwasgeld op, een record, zo melden diverse kranten vrijdag. Daarvan was 1,7 miljard dus afkomstig van het dossier rond de Litouwse bank. De antiwitwascel of Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft het voorbije jaar 17.170 meldingen van verdachte geldtransacties binnengekregen. 1.020 witwasdossiers werden doorgespeeld aan het parket.