AB InBev kondigt vandaag de volledige overname aan van Grupo Modelo. Daarmee wordt de Belgisch-Braziliaanse combinatie de marktleider in Mexico.

Begin 2010 nam Heineken al de bieractiviteiten over van Femsa, het Mexicaanse nummer twee met 42 procent van de markt. Maar de Nederlanders betaalden daarvoor een veel hogere controleprijs dan de Belg. De familiale aandeelhouders van Femsa werden betaald in aandelen. Dat proces is trouwens pas afgelopen in 2015. De Femsa-mensen krijgen zowel bestaande als nieuwe aandelen. Via de operatie verwerven ze een belang van 12,53 procent in Heineken (de eigenlijke brouwer), en van 14,93 procent in Heineken Holding (het controlevehikel boven de brouwer). Femsa bemachtigde ook twee zitjes in de raad van bestuur van de Nederlander.

Verwaarloosbaar belang

Ook de Mexicanen van Grupo Modelo verwerven aandelen van AB InBev. Alleen is de operatie anders. De referentieaandeelhouders injecteren 1,5 miljard dollar in bestaande AB InBev-aandelen, uit de opbrengst van de verkoop van hun belang in Grupo Modelo. De prijs per aandeel is vastgelegd op 65 dollar, ook al worden de aandelen pas in vijf jaar toegekend. Het komt neer op circa 23 miljoen aandelen. Op een totaal van ruim 1,6 miljard aandelen, is dat een verwaarloosbaar belang van geen anderhalf procent.
Als troostprijs verwerven de mensen van Grupo Modelo twee zitjes in de raad van bestuur. Maar de Belgisch-Braziliaanse referentieaandeelhouders behouden hun greep op de onderneming. Einde vorig jaar, bij de laatste kennisgeving, controleerden ze samen met aanverwante partijen circa 53 procent van de aandelen in AB InBev. De Mexicanen van Grupo Modelo blijven gescheiden van het controlerende vehikel, de Stichting

Anheuser-Busch InBev

Ook de familie Heineken behoudt de controle, via een belang van 51,1 procent in Heineken Holding. Maar de Nederlanders moesten een veel groter aandelenbelang toestaan aan de Femsa-mensen.

AB InBev kondigt vandaag de volledige overname aan van Grupo Modelo. Daarmee wordt de Belgisch-Braziliaanse combinatie de marktleider in Mexico. Begin 2010 nam Heineken al de bieractiviteiten over van Femsa, het Mexicaanse nummer twee met 42 procent van de markt. Maar de Nederlanders betaalden daarvoor een veel hogere controleprijs dan de Belg. De familiale aandeelhouders van Femsa werden betaald in aandelen. Dat proces is trouwens pas afgelopen in 2015. De Femsa-mensen krijgen zowel bestaande als nieuwe aandelen. Via de operatie verwerven ze een belang van 12,53 procent in Heineken (de eigenlijke brouwer), en van 14,93 procent in Heineken Holding (het controlevehikel boven de brouwer). Femsa bemachtigde ook twee zitjes in de raad van bestuur van de Nederlander. Verwaarloosbaar belang Ook de Mexicanen van Grupo Modelo verwerven aandelen van AB InBev. Alleen is de operatie anders. De referentieaandeelhouders injecteren 1,5 miljard dollar in bestaande AB InBev-aandelen, uit de opbrengst van de verkoop van hun belang in Grupo Modelo. De prijs per aandeel is vastgelegd op 65 dollar, ook al worden de aandelen pas in vijf jaar toegekend. Het komt neer op circa 23 miljoen aandelen. Op een totaal van ruim 1,6 miljard aandelen, is dat een verwaarloosbaar belang van geen anderhalf procent. Als troostprijs verwerven de mensen van Grupo Modelo twee zitjes in de raad van bestuur. Maar de Belgisch-Braziliaanse referentieaandeelhouders behouden hun greep op de onderneming. Einde vorig jaar, bij de laatste kennisgeving, controleerden ze samen met aanverwante partijen circa 53 procent van de aandelen in AB InBev. De Mexicanen van Grupo Modelo blijven gescheiden van het controlerende vehikel, de StichtingAnheuser-Busch InBevOok de familie Heineken behoudt de controle, via een belang van 51,1 procent in Heineken Holding. Maar de Nederlanders moesten een veel groter aandelenbelang toestaan aan de Femsa-mensen.