Overnamecarrousel draait rond en rond

Carlos Brito, CEO van AB InBev © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De beurzen lieten zich op sleeptouw nemen door het overnamegegons. De overnamekoorts en de sprong van AB InBev droegen stevig bij tot de stijging van de Bel-20 met 1,7 procent tot 3480 punten.

AB InBev (+6,4%) is van plan een bod uit te brengen op SABMiller (+20%). De geruchten dat er een bod in de maak is, werden door beide brouwers bevestigd. Het is voorlopig nog wachten op meer details. De beleggers reageerden alvast laaiend enthousiast op het nieuws. De beurzen lieten zich op sleeptouw nemen door het overnamegegons. De overnamekoorts en de sprong van AB InBev droegen stevig bij tot de stijging van de Bel-20 met 1,7 procent tot 3480 punten. De EuroStoxx50 won 1,4 procent.

De hele drankensector werd opgejaagd door het nieuws. Voor sectorgenoten als Heineken (+3,3%) en Carlsberg (+4,7%) vallen er mogelijk zaakjes te doen. In de Verenigde Staten en in China zal de fusiegroep onderdelen moeten verkopen om de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten te verkrijgen. AB InBev heeft bijna de helft van de Amerikaanse markt in handen en SABMiller bijna een derde van de markt via een joint venture met Molson Coors (MillerCoors). In China is SABMiller nummer één, in een joint venture met China Resources. AB InBev is er het nummer drie.

Maar ook sterkedranken- en champagneproducenten als Diageo (+1,9%) en LVMH (+3,8%) profiteerden mee. Beleggers hopen wellicht dat de overnamecarrousel in de sector zal blijven draaien. Vorig jaar deden geruchten de ronde dat SABMiller Diageo had benaderd om zich te verdedigen tegen een overname. Heineken liet ongeveer een jaar geleden weten dat ze avances van SABMiller hadden afgeslagen. Een combinatie van Heineken en Carlsberg is volgens specialisten weinig waarschijnlijk, maar mogelijk wordt ook daarop gespeculeerd.

Er is ten slotte nog een Amerikaans staartje aan het verhaal. De sigarettenproducent Altria, bekend van de merken Marlboro en Philip Morris, heeft een belang van 27 procent in SABMiller.

Op de continumarkt maakte Global Graphics (+8,8%) op zijn beurt een overname bekend. De specialist in grafische software nam URW++ Design & Development over, een Duitse producent van exclusieve lettertypes voor merken als General Motors, Mercedes Benz en Siemens. Global Graphics betaalt 2 miljoen euro in nog uit te geven nieuwe aandelen en 2,2 miljoen euro uit de cashreserve. Er staan 10 miljoen aandelen uit, goed voor een beurswaarde van ruim 23 miljoen euro. Beleggers lieten het niet aan hun hart komen dat een kapitaalverhoging van dat formaat een stevige winstverwatering betekent voor de bestaande aandeelhouders.

Ook ThromboGenics (+22,9%) kreeg heel wat aandacht. De biotechnologiegroep zit in de lift, omdat het lijkt alsof de laatste shorter de aftocht blaast. Perceptive Advisors, het geesteskind van Joseph ‘Bio Joe’ Edelman, verlaagde zijn shortpositie van 1,08 naar 0,98 procent. Het nieuws komt kort nadat Philippe Vlerick zijn belang in Thrombogenics had opgetrokken tot 6,4 procent. Er zat eind augustus 4,12 euro cash per aandeel in het bedrijf en het management zei dat dat voldoende was om in 2016 en 2017 hun doelen te bereiken. Vanaf 2017 zou het bedrijf cash willen genereren in plaats van te verbranden. De koers was onder de cash gezakt. Nu zit ThromboGenics er weer iets boven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content