Hoop op Chinese stabilisatie

© REUTERS
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De beurzen trokken zich op aan de sterke handelscijfers van Duitsland en de opwaartse herziening van de economische groei in Europa in de eerste helft van dit jaar. Het Europese herstel lijkt dus vrij solide in het zadel te zitten, met dank aan de zwakke euro. Ook de late remonte op de Chinese beurs vorige nacht – die al dan niet het gevolg van overheidsinterventie was – en de winst op de Aziatische beurzen hielpen er een mooie beursdag van te maken.

Enkele weken geleden gaven teleurstellende Chinese exportcijfers nog het startschot voor een pittige beurscorrectie. Vandaag halen de markten de schouders op bij de nieuwe daling van de Chinese export. In augustus kromp de export met -5,5 procent op jaarbasis, maar economen hadden op een achteruitgang met 6,6 procent gerekend. De wereldwijde vraag naar Chinese producten blijft dus onder druk staan, en de milde devaluatie van de yuan is te recent om al effect te hebben. Beleggers speculeren op meer maatregelen van de Chinese overheid om de tegenvallende exportcijfers te compenseren en de economische groei te stabiliseren. De Chinese overheid heeft laten verstaan dat ze de situatie onder controle heeft.

De Europese beurzen wonnen 1 à 1,5 procent. De Bel-20 boekte 1,16 procent winst. Ook Wall Street opende 1,5 procent hoger.

Op de Brusselse beurs publiceerde Fountain (-4,71%), een verdeler van koffieautomaten, geen overtuigende halfjaarcijfers. De omzet daalde verder met 1,7 procent, hoewel het management voor dit jaar een stijging van de verkoop had voorspeld. Nieuwe contracten heeft het klantenverlies bij zelfstandigen en kmo’s nog niet goedgemaakt. Dankzij de kostenbesparingen steeg de bedrijfscashflow met 1,3 miljoen euro en het nettoverlies bleef beperkt tot 0,2 miljoen euro.

Het bedrijf hoopt dit jaar zijn omzet te stabiliseren, maar op winst wordt nog niet gerekend. Toch zijn de leveranciers van Fountain nog niet gerust in de toekomst van het bedrijf. Ze vroegen een snellere betaling van hun vorderingen, waardoor het bedrijf 3 miljoen euro aan leverancierskrediet verloor. Dat bracht de kaspositie van het bedrijf in de problemen. Fountain overbrugt de kastekorten met een uitstel van betaling op een deel van de bankschulden en een lening van de hoofdaandeelhouder Quaeroq.

De hoge schuldpositie blijft een aandachtspunt voor Fountain. Vorig jaar werd nog 5 miljoen euro vers kapitaal opgehaald om de balans te versterken, maar de schulden bedragen nog altijd bijna 2 keer het eigen vermogen.

Het dierenpark Pairi Daiza (+0,27%) telde dit jaar al 1,3 miljoen bezoekers. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Als verklaring wijst CEO Eric Domb op het goede weer, de nieuwe investeringen en de babyboom in het park.

De Nederlandse industriële groep Aalberts (+1,25%) neemt het Oostenrijkse Ventrex Automotive over, een producent van compressoren en ventielen voor de autosector. Aalberts betaalt 10 tot 12 keer de bedrijfscashflow voor Ventrex, dat 145 medewerkers telt en een omzet van 50 miljoen euro haalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content