Brazilië in rep en roer

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na een beloftevol begin van de week kenden de Europese beurzen vandaag opnieuw een moeilijkere dag. Vooral de beslissing van het ratingbureau Standard&Poor’s om de kredietwaardigheid van Brazilië te verlagen tot rommelstatus woog op de financiële markten. Ook de onzekerheid over het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank volgende week blijft voor ongerustheid zorgen. Een positieve start op Wall Street beperkte de verliezen voor de Eurostoxx50-indexen voor de Bel-20-index tot ongeveer 1 procent.

Petrobras (-6,5 % bij opening op Wall Street en Sao Paulo) was een van de grootste slachtoffers van de beslissing van S&P om de rommelstatus aan Brazilië toe te kennen. De Braziliaanse nationale oliegigant is ook een van de grootste schuldenaars op deze planeet. De lagere rating doet de financiële lasten van deze oliereus verder oplopen en maakt de financiering van nieuwe investeringen moeilijk. Het drukt in elk geval de toekomstige winstgevendheid.

E.ON (-7,0 %) was een grote negatieve uitschieter op de Duitse beurs. Het eerder aangekondigd plan om de nucleaire centrales in Duitsland af te splitsen in een aparte vennootschap wordt door de Duitse energieproducent herroepen. De Duitse overheid steekt een stokje voor het plan om het nucleaire passief van de sluiting van de centrales in die afgesplitste vennootschap te stoppen. Het schrappen van de spin-off heeft nieuwe afwaarderingen op activa ter waarde van ruim 1 miljard euro tot gevolg. E.ON vreest dan ook een nettoverlies voor 2015 en zakte in de loop van de dag naar het laagste peil sinds de beursnotering in 2000.

Colruyt (-1,5 %) heeft een belang van 40 procent verworven in de ondergoedwebwinkel MyUnderwear24. De omzet van de webshop bedraagt minder dan 1 miljoen euro, maar versterkt de online-retailcompetenties van Colruyt. De retailer uit Halle verwerft eveneens een optie om over tien jaar de volledige controle over MyUnderwear24 in handen te krijgen.

Vrijdag

kijken we uit naar het inflatiecijfer in Duitsland en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten volgens de Universiteit van Michigan. Daarnaast zijn er nog de halfjaarresultaten van Biocartis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content