Bang aftellen naar Fed-meeting

© iStock

De Europese beurzen hebben de week in mineur afgesloten. De dagverliezen in Europa liepen gemiddeld op tot 2 procent.

De Europese beurzen hebben de week in mineur afgesloten. De dagverliezen in Europ liepen gemiddeld op tot 2 procent. Sinds de Europese Centrale Bank – tegen de marktverwachting in – bekendmaakte dat ze het bedrag van het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties ongewijzigd laat op 60 miljard euro, verloren de Europese indexen gemiddeld al 6 à 7 procent. Het is ook duidelijk dat beleggers niet gerust zijn in de verwachte renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank volgende week.

In de Bel-20-index liep KBC (+0,5%) in de kijker. De vervroegde terugbetaling van de overheidssteun aan de Vlaamse overheid wordt door de markt positief onthaald in een negatieve beursomgeving. Het management krijgt zo weer de handen vrij om overnames te doen en opnieuw een standvastige dividendpolitiek uit te bouwen.

Buiten de referentie-index viel Immobel (-8,5%) in negatieve zin op. De grootste en oudste vastgoedontwikkelaar van het land gaf een winstwaarschuwing voor het boekjaar 2015. Omdat een belangrijk project niet verkocht raakt voor het eind van het jaar, wordt dit jaar een overgangsjaar zonder veel winst. Dat betekent ook dat de aandeelhouders geen of nauwelijks dividend uitgekeerd krijgen over het boekjaar 2015. Dat verklaart de negatieve marktreactie.

De Franse zakenkrant Les Echos meent te weten wat de bedrijfstop bij Engie (-1,2%) van plan is de komende maanden. Een beursgang van Electrabel lijkt nog altijd een van de prioriteiten te zijn, naast het opnieuw verwerven van een controlebelang in Suez Environnement, de wereldspeler in afval. Aan de andere kant zou de groep serieus afbouwen in de Verenigde Staten en voor 3 tot 5 miljard dollar thermische centrales sluiten.

Het was al enkele dagen een gerucht, maar nu is het officieel: de Amerikaanse chemiereuzen du Pont de Nemours (-5,4% bij opening op Wall Street) en Dow Chemical (-3,6% bij opening op Wall Street) zijn van plan te fuseren. Daardoor wordt een groep met een waarde van 130 miljard dollar gevormd, de grootste deal ooit in de chemie-industrie. De fusie moet 3 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren. Achteraf is het de bedoeling het fusiebedrijf weer in drie nieuwe entiteiten op te splitsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content