Zo vindt u de beste aandelen
Op Euronext noteren duizend aandelen, op NYSE tweeduizend en op NASDAQ tweeduizendvijfhonderd. Hoe kiest u uit dat gigantisch aanbod de meest beloftevolle?
In de jongste columns wees ik op de haarscheurtjes in de markt. De technische analyse maakt duidelijk dat de stijging van de aandelenmarkten die midden november vorig jaar is begonnen, in een overdrijvingsfase is terechtgekomen. In mei werd een belangrijke top in de aandelenindexen neergezet, en de correctie of consolidatie in de nog stijgende langetermijntrend is bezig.
Kort nadat de S&P500-index, de wereldwijde trendsetter voor aandelen, door zijn alltime high was gebroken, maakte hij op 22 mei een opmerkelijke top. Sindsdien staat hij 4 procent lager. Maar blijft de S&P500 boven de oude weerstandszone tussen 1540 en 1575, dan is dat een gezonde correctie na de stijging met 22 procent sinds november 2012. Enkel wanneer de S&P500 door de 1540 punten breekt, is een grotere terugval tot 1513 en vervolgens tot 1472 punten mogelijk. Die analyse baseer ik op basis van Fibonacci, verkregen door de bodem sinds november 2012 en de top in mei 2013.
De volume-steun-weerstandsanalyse is een andere methode om die vaststelling te onderbouwen. Dat is een berekening op basis van het volume en het aantal dagen dat de koers zich in een bepaalde koersrange bevond. Het resultaat zijn horizontale blauwe pijlen: hoe langer de pijl, hoe belangrijker de steun of de weerstand. Opnieuw is te zien dat de volgende steunzone na 1540 punten 1513-1472 punten bedraagt.
Welke aandelen bieden de beste kansen in de huidige beursfase? Om daar een antwoord op te vinden houdt u het beste de indeling van de markten – of van de economische cycli – in het achterhoofd. De brede markt met zijn hoofdsectoren kunt u voort opsplitsen in deelsectoren. Daaruit filtert u de bedrijven die het beste presteren in hun sector. De cyclus van die deelsectoren loopt niet synchroon aan die van de brede markt. Bepaalde sectoren zullen het voortouw nemen en beter presteren. Dat zijn de ‘leading sectoren’. In een latere fase worden ze gevolgd door de ‘lagging sectoren’. Dat zijn de sectoren die zijn achtergebleven.
In die overgang heeft elke sector op zijn beurt aandelen die leading en lagging zijn in hun koersverloop. De aandelenkoersen van de bedrijven die fundamenteel tot de toppers behoren in hun sector presteren beter dan de koersen van de bedrijven die fundamenteel zwakker zijn. U analyseert dus de cyclus van de brede markt, die van de sectorindexen en vervolgens selecteert u de bedrijven van sterk naar zwak.
Dat is een interessant en eenvoudig concept, maar in de praktijk is het voor een belegger een arbeidsintensieve aangelegenheid om zonder hulp van een analyseprogramma de interessantste aandelen te selecteren. De tabel toont de sectoren die het beste hebben standgehouden sinds de correctie begon op 22 mei 2013. In amper twee weken beurscorrectie is zo’n analyse minder voorspellend. Doet u een gelijkaardige analyse na een forse correctie, dan weet u precies welke sectoren in aanmerking komen voor de volgende hausse.
Om sectoren en aandelen in een sector snel, betrouwbaar en overzichtelijk te analyseren maakt u gebruik van de spinnenwebanalyse. Alle waarden die u wilt vergelijken, starten op 100, wat volgt is de procentuele sterkte tussen de waarden onderling. Kijkt u naar de maandelijkse spinnenwebanalyse op de Eurostoxx 600-sectoren, dan ziet u dat de autosector bovenaan in het spinnenweb staat, de sector van de telecommunicatie bengelt onderaan. De grondstoffen (in het blauw) presteerden de voorbije week sterk. Zo’n sprong is interessant en moet u voort opvolgen. Om die reden herhaalt u de analyse minstens één keer per maand. Enkel op die manier kunt u de sectorrotatie goed aanvoelen.
Nadat u de sterkste sector hebt gevonden, is het uitkijken naar de sterkste aandelen in de sterkste sector. Een spinnenwebanalyse op de autosector toont de sterke prestatie van het Franse aandeel Renault. Het aandeel kreeg het advies ‘trend kopen’ op 17 januari 2013 tegen 43,60 euro. Het aandeel brak toen door zijn horizontale weerstand en het presteerde sterker dan het gemiddelde van zijn sectorgenoten.
Om succesvol te beleggen aan de hand van technische analyse onthouden we uit dit artikel: controleer regelmatig de S&P500-index, de trendsetter voor aandelen; beurzen bewegen in cycli en in de hoofdcyclus zoekt u de sterkste sectoren; controleer na een beurscorrectie welke sectoren het best standhielden; in de sterkste sectoren zoekt u de sterkste aandelen.
Paul Gins
Zaakvoerder CompuGraphics nv
Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier