Zitten alle kosten van een fonds wel in de lopende kosten?

© Getty Images/iStockphoto

Bij de zoektocht naar interessante actieve fondsen zijn de kosten belangrijk, omdat ze aan het rendement knagen. Is het voldoende om naar de zogenaamde lopende kosten te kijken om een zicht te krijgen op de totale kosten?

Kosten en fondsen

De kosten die een fonds maakt zijn belangrijk, omdat het een directe invloed heeft op het rendement van het fonds. Want hoe hoger de kosten, hoe lager het uiteindelijk rendement zal liggen. Of anders gezegd, hoe hoge de kosten hoe moeilijker het zal zijn voor de fondsbeheerder om het beter te doen dan zijn concurrenten. Hij moet immers eerst de handicap van de hogere kosten wegwerken.

Instapkosten

Wie in een fonds stapt, betaalt doorgaans instapkosten. Bij de meeste bankiers liggen die tussen de 1 en 3 procent al naargelang het fonds en het bedrag dat je investeert. Over deze kosten kan je trouwens onderhandelen. Bij bepaalde internetbankiers betaal je geen instapkosten voor bepaalde fondsen.

Alle jaarlijkse kosten in de lopende kosten?

Maar de voornaamste kosten zijn de jaarlijkse kosten die jaar na jaar aan het rendement knagen. Daarom is het interessant om te weten wat die kosten van een fonds juist zijn. De jaarlijkse kosten van een fonds kan je in één oogopslag kennen door te kijken naar de zogenaamde lopende kosten, wat vroeger de Totale Expense ratio (of TER) heette. Je kan ze terugvinden in de prospectus of KID (Key Investor Information Document) die je bankier je moet meedelen. De belangrijkste jaarlijkse kosten zijn de beheerskosten, maar daarnaast zijn er ook andere kosten zoals administratievergoeding of een service fee. Die zitten ook in de lopende kosten.

Toch niet alle kosten

De lopend kosten van een fonds geven je dus in één oogopslag een goed beeld van de jaarlijkse kosten van het fonds. Maar hou er rekening mee dat niet alle kosten in deze zogenaamde lopende kosten zijn vervat. Zo vallen de transactiekosten binnen het fonds daar niet onder.

Maar wat vaak niet geweten is, is dat de prestatievergoeding of zogenaamde performance fee, ook niet in de lopende kosten zit. Alhoewel in België de fondsen met een prestatievergoeding (waarbij de fondsbeheerder een bonus krijgt bij goede prestaties) een minderheid zijn, houd je daar toch best rekening mee als je fondsen vergelijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content