Zilver: het kneusje onder de edelmetalen
Zilver is dit jaar opnieuw het slechtst presterende edelmetaal. Daardoor raakt ook de prijsverhouding tegenover goud steeds meer scheefgetrokken.
Beleggers die uit onvrede met het rendement van goud gekozen hebben voor een investering in zilver zijn met het goedkopere edelmetaal niet beter af, wel integendeel. Hoewel 2013 een rampjaar was voor goud (-28 procent) deed zilver het met een verlies van 36 procent nog slechter. 2014 laat tot nog toe hetzelfde beeld zien. Waar goud in Amerikaanse dollar 4 procent hoger noteert, moet zilver 10 procent inleveren.
Zilver volgt in grote lijnen de prijsevolutie van goud maar is wel een stuk volatieler. Daardoor is de relatieve waardering tussen beide metalen, de goud/zilver ratio vaak uit het lood in verhouding tot het historische gemiddelde.
Volatiliteit zilver
Tijdens de voorbije 43 jaar, sinds de officiële loskoppeling van de Amerikaanse dollar en goud (Bretton Woods), ligt deze verhouding op gemiddeld 53.
Als gevolg van de recente prijsevolutie van beide metalen is de goud/zilver ratio toegenomen naar 71 tegenover nog 62 in juli. De huidige stand is de hoogste in bijna vijf jaar.
In april 2011 kostte een troy ounce zilver nog bijna 50 dollar, waarmee de goud/zilver ratio toen terugviel naar amper 31. De slinger is nu dus helemaal in de andere richting doorgeslagen.
Een relatieve prijsverhouding tussen twee metalen is zeker op korte termijn ongeschikt om beleggingsbeslissingen op te baseren. Toch spelen er nog andere argumenten in de kaart van zilver.
Zo voorzien de edelmetaalanalisten van het Britse Metals Focus in hun meest recente rapport over de zilvermarkt opnieuw een deficit van bijna 30 miljoen ounce na een tekort van 65 miljoen ounce vorig jaar. De industriële vraag neemt toe terwijl het aanbod gerecycleerd zilver (scrap) door de lage prijs zal afnemen. (KL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier