Wordt tweede kwartaal het dieptepunt voor Europa?
Morgen wordt bekend met hoeveel de economie in de eurozone is gekrompen. Er wordt een krimp van 0,2% verwacht op kwartaalbasis, na een nulgroei in het eerste kwartaal.
De krimp wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers voornamelijk veroorzaakt in Zuid-Europa. Vorige week werden al de cijfers van Italië, België en Spanje bekend, waarbij Spanje met -0,4% nog het best presteerde.
Duitsland zal mogelijk nog wel iets groeien, maar minder dan de stijging van 0,5% in het eerste kwartaal. Voor Nederland
wordt een lichte krimp verwacht na een stijging van 0,3% in het eerste kwartaal.
De daling in de eurozone is met name een gevolg van lagere binnenlandse vraag en investeringen, een gevolg van de fiscale maatregelen en de schuldencrisis. De laatste weken wijzen meerdere economische indicatoren vooralsnog op weinig herstel in het lopende kwartaal.
Japanse groei is afgezwakt
Vanochtend bleek dat de groei in Japan is afgezwakt van 5,5% op jaarbasis naar 1,4%. Het eerste kwartaal werd daarbij opwaarts herzien, maar het tweede kwartaal viel tegen.
De groei komt met name door de overheidsbestedingen en in mindere mate door particuliere bestedingen. De export zwakt daarentegen af door de hogere yen, terwijl de import stijgt door meer inkoop van energie.
Morgen komen ook de detailhandelsverkopen in de VS naar buiten. Na drie maanden van daling wordt nu volgens Theodoor Gilissen Bankiers een herstel van 0,3% verwacht.
De bestedingen in de VS trekken licht aan, hoewel ook de besparingen licht toenemen. Ook komen dan de Europese industriële productie, waarvoor een daling wordt verwacht, en de ZEW verwachtingsindicator naar buiten, die licht kan verbeteren.
Griekenland gaat proberen kortlopende obligaties uit te geven
Griekenland zal dinsdag proberen ruim Eur 3 mrd aan 12-weeksleningen uit te geven. De opbrengst kan volgende week gebruikt worden om een ECB lening af te lossen.
Woensdag komen de inflatiecijfers voor de VS en Europa naar buiten. In de VS wordt gerekend op 1,5%. Voor Europa werd al eerder 2,4% bekendgemaakt. De hogere voedselprijzen hebben nog maar een beperkt opwaarts effect doordat het inflatiecijfer voor slechts 14% hierdoor wordt bepaald.
Een belangrijkere invloed hebben de hogere huisvestings- en transportkosten. Verder komt die dag de industriële productie, waarvoor een stijging van 0,5% wordt verwacht.
De werkgelegenheid verbetert, de inkoopmanagers wijzen op een verbetering en de warme zomer leidt tot meer gebruik van de airco.
Donderdag staat de huizenmarkt centraal.
De in aanbouw genomen woningen zullen iets dalen, maar het niveau over het tweede kwartaal ligt nog ruim boven het eerste kwartaal.
Vrijdag volgt het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De verwachting is een stabilisatie, maar door de hogere aandelenbeurzen en betere werkgelegenheid is de kans op meevallers groter. De leading indicator kan een verbetering van 0,2% laten zien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier