Danny Reweghs
‘Wie in klassieke edelmetalen wil investeren, hoeft zich niet te beperken tot goud’
Van een goldrush op de financiële markten kunnen we niet spreken. De vorige keer dat daar min of meer sprake van was, is twee jaar geleden.
De goudprijs klom met 16 procent in het eerste kwartaal van 2016. Dat was het beste trimester voor de goudprijs in bijna dertig jaar (sinds het derde kwartaal van 1986). Toen kon even de link worden gelegd met eerdere periodes uit de geschiedenis. In de 17de en 19de eeuw was er een stormloop op goud en migreerden arbeiders massaal naar gebieden waar grotere hoeveelheden van het gele metaal waren gevonden.
Maar we sluiten niet uit dat we de komende jaren weer een vorm van goudkoorts zullen zien. Twee elementen kunnen erop wijzen dat de start van een gold rush minder veraf is dan wordt aangenomen.
Vooreerst doen de goudmijnen het een pak slechter dan het gele metaal zelf. De tracker Market Vectors Goldminers (ticker GDX), de bekendste tracker op goudmijnen, doet het sinds begin dit jaar 10 tot 15 procent minder goed dan de goudtracker SPDR Gold Shares (ticker GLD).
Dat fenomeen zagen we ook eind 2015 vlak voor er volgens ons een einde kwam aan een bijna vijf jaar durende berenmarkt voor goud en goudmijnen. De dalende tendens sinds de top in het voorjaar 2011 bracht de prijs van het bekendste edelmetaal ruim 45 procent lager in de buurt van 1050 dollar per ounce. De goudmijnen kregen gemiddeld zelfs een klap van meer dan 80 procent.
Ondanks het gemiddelde koersherstel van 70 procent noteren we vandaag nog altijd circa 65 procent onder de piek van 2011. Na de spetterende eerste jaarhelft van 2016 trappelen we al anderhalf jaar ter plaatse.
Goud-zilverratio piekt
Een ander element dat wijst op een tweede adem, is het spotgoedkope zilver. Sinds de piek in de buurt van 50 dollar per troy ounce (31,1 gram) begin 2011 loopt de daling op tot 70 procent voor het minder populaire edelmetaal. De afgelopen maanden is de prestatie van het zilver ondermaats ten opzichte van de goudprijs. Dat zorgt ervoor dat de goud/zilverratio, die weergeeft hoeveel ounces zilver nodig zijn om een ounce goud te kopen, weer op het piekniveau van 80 noteert, net zoals begin 2009 en eind 2015.
Op de piek van de zilverprijs in 2011 was de ratio 38. Vandaag zitten we boven het dubbele en in het najaar van 2016 waren we tot 65 afgezakt.
Wie interesse heeft om in de klassieke edelmetalen te investeren, hoeft zich niet noodzakelijk te beperken tot goud (fysiek, tracker of goudmijnen). De beste manier om in zilver te beleggen, is via de zilvertracker iShares Silver Trust (ticker SLV; ISIN-code US46428Q1094). De historisch hoge goud-zilverratio is traditioneel ook een duidelijk signaal dat de haussemarkt van goud en zilver zich nog in een pril stadium bevindt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier