Overnamebonanza op de beurs van Brussel: wat hebben Greenyard, Roularta, Smartphoto en Exmar gemeen?


Het aandeel van Greenyard schiet 30 procent hoger op de eerste handelsdag na de bekendmaking van een overnamebod. Wat is de rode draad door de recente opstapeling van biedingen op Belgische beursgenoteerde bedrijven?
Vrijdagavond heeft het fruit- en groentebedrijf Greenyard een persbericht de wereld ingestuurd om aan te kondigen dat een dochter van Deprez Holding (Garden) een vrijwillige en openbaar overnamebod uitbrengt op de uitstaande aandelen. Het aandeel was sinds 1 april geschorst. Hier en daar werd al gespeculeerd op een bod. Maandag kregen beleggers voor het eerst de kans om te reageren op het nieuws.
Het is al de vierde keer in minder dan een halfjaar tijd dat grote aandeelhouders van een Belgisch beursgenoteerd bedrijf proberen dat bedrijf van de beurs te halen en de resterende kleine aandeelhouders uit te kopen. Zien eten, doet eten? Inspireert elke beursexit tot nog meer beursexits? Het heeft er veel van weg.
Bij de vier aangekondigde beursexits zijn wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken te vinden. We zetten ze voor u op een rij en voegen er meteen een lijstje met soortgelijke bedrijven aan toe.
Stevige (familiale) verankering
Bij Greenyard heeft de stichtende familie Deprez ongeveer 38 procent van alle aandelen in handen. Daarnaast bezit de familie Coucke (Alychlo) ruim 13 procent, de Zuid-Afrikaan Thomas Borman (Sujajo) heeft 7 procent in handen, Joris Ide 3 procent en het investeringsfonds van de Boerenbond Agri Investment Fund bijna 5 procent.
De familie De Nolf had voorafgaand aan het bod via de holding Koinon 72 procent van het kapitaal van Roularta in handen. De familie Saverys bezat al 81,25 procent van de aandelen van Exmar. De holdings Alychlo (Marc Coucke) en Midelco (Philippe Vlerick) hadden de hand weten te leggen op respectievelijk 16 en 12,8 procent voordat ze de handen in elkaar sloegen (Alyrick) om Smartphoto van de beurs te halen.
Er zijn nog een heleboel bedrijven met een notering op Euronext Brussel met grote – al dan niet familiale – aandeelhouders. Bij de grootste bedrijven in de lijst is het heel moeilijk partijen te vinden die kapitaalkrachtig genoeg zijn. Bij de biermogol AB InBev zijn volgens de website 49,71 procent van de aandelen in publieke handen. De rest van het kapitaal zit verankerd bij de brouwersfamilies via allerlei holdings. Met een marktkapitalisatie van bijna 100 miljard euro zouden de families een gigantisch bedrag van 50 miljard euro op tafel moeten leggen om de aandelen in publieke handen over te kopen. Dat lijkt ons praktisch niet haalbaar. Voor een lijst van de grotere familiebedrijven die noteren op een van de Euronext-markten kunt u altijd een kijkje nemen in de Family Business-index van Euronext.
Marktkapitalisatie onder 1 miljard euro
De vier bedrijven waarvoor een bod loopt of een bod in de maak is, zijn allemaal smallcaps met een beurswaarde van minder dan 1 miljard euro. Vooral bij de Belgische small caps kunnen beleggers een onderwaardering vermoeden. Over een periode van 20 jaar doen zowel de Bel Mid als de Bel Small het beter dan de Bel20-index. Over de voorbije tien jaar doet enkel de Bel Mid het beter dan de Bel20 en blijft de Bel Small achterop. Normaal gesproken zouden kleinere bedrijven, met meer groeipotentieel, gemiddeld beter moeten presteren dan de grotere Bel20-bedrijven.
Roularta is de kleinste van de vier, met een marktkapitalisatie van 211 miljoen euro. Greenyard is slechts een maatje groter, met een beurswaarde van 361 miljoen euro. Op de website van de beurstoezichthouder FSMA kunt u gemakkelijk nakijken wie de controlerende aandeelhouders zijn. Bij die kleine beursgenoteerde bedrijven vinden we bijvoorbeeld:
– Het koffiebedrijf Miko (marktkapitalisatie van 64 miljoen euro), waar de familie Michielsen ongeveer 55 procent van de aandelen controleert.
– Het voedingsbedrijf What’s Cooking Group (205 miljoen euro) waar de familie Coopman en Eddy Van der Pluym via de stichting Coovan 66 procent van het kapitaal bezitten.
– De IT-dienstengroep Econocom (292 miljoen euro) is voor 49,79 procent in handen van bedrijven die gecontroleerd worden door CEO en oprichter Jean-Louis Bouchard.
– De producent van bouwmaterialen Deceuninck (294 miljoen euro) heeft Frank Deceuninck (5,2% van de aandelen) en Francis Van Eeckhout (29%) als grote aandeelhouders. Daarnaast hebben een groep Antwerpse investeerders via Homeport Investment Management een belang van ruim 7 procent in het bedrijf.
– De lingerieproducent Van de Velde (384 miljoen euro) is rechtstreeks en via holdings voor 58 procent in handen van de familie Van de Velde.
– De plantageholding Sipef (651 miljoen euro) zit in de portefeuille van de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, die 41 procent van de aandelen bezit, en in de portefeuilles van de zussen Bracht (12% van de aandelen).
– De producent van industriële wasmachines Jensen Group (419 miljoen euro) is al sinds jaar en dag de vreemde eend in de bijt in Brussel. De Deense CEO Jesper Jensen heeft het grootste deel van de aandelen, zo’n 44 procent, onder zijn controle.
– De holding Floridienne (603 miljoen euro) is grotendeels in handen van de familie Waucquez (40%) en van Philippe de Spoelberch, bekend van de brouwersfamilies achter AB InBev.
Ook bij de kleine beurskapitalisaties zijn overigens een aantal bedrijven waar de kans ontzettend klein is dat ze op korte termijn van de beurs verdwijnen.
Van Spadel, de marktleider voor mineraal water in de Benelux, zijn nog slechts 2,5 procent van de aandelen vrij verhandelbaar. In theorie lijkt Spadel een overnamekandidaat bij uitstek. De marktkapitalisatie is ook kleiner dan 1 miljard euro. Alleen probeerde de familie van gedelegeerd bestuurder Marc du Bois in 2015 al Spadel van de beurs te halen met een overnamebod van 95 euro per aandeel, maar de kleine, activistische aandeelhouder André de Barsy blokkeerde toen het bod. De familie kreeg slechts 93 procent van de aandelen in handen en moest de drempel van 95 procent overschrijden om Spadel van de beurs te kunnen halen. Zolang André de Barsy leeft en zijn belang van 4,5 procent in Spadel behoudt, zal de drankenproducent allicht op de beurs moeten blijven.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier