Wanneer verhoogt u uw cashpositie?

Beurzen evolueren in cyclussen. Sterke en zwakke marktbewegingen volgen elkaar op. Kunt u de marktsterkte meten, dan weet u wanneer u uw cash moet aanwenden. De juiste timing verhoogt uw rendement aanzienlijk.

Op 17 november 2013 beschreef ik aan de hand van zes technische parameters dat de beurs ‘overkocht’ is. Dat is een eerste methode om de marktsterkte te meten, op basis van het chartisme. Sindsdien noteren de beurzen 4 à 7 procent onder hun recentste top. In deze bijdrage toon ik u drie andere methoden.

Als meerdere analyses elkaar bevestigen, verhoogt u de betrouwbaarheid van uw handelssysteem. Via de sentimentsindicatoren beschikt u over een tweede methode om na te gaan hoe het onderhuids met de markt is gesteld. Het arsenaal aan sentimentsindicatoren is heel uitgebreid. Het aantal stijgers/dalers en het aantal new highs/new lows zijn de twee bekendste. Het aantal new highs/new lows is het aantal aandelen die op jaarbasis een nieuwe top of bodem maken. Beide indicatoren moeten altijd meestijgen met de beursindex. Het aantal stijgers/dalers reageert het snelst van de twee (grafiek).

Ook interessant is de Market Vane Bullish Consensus (grafiek). Dat is de verhouding tussen het aantal optimisten en pessimisten. Toppen van 70 procent of een divergentie tussen die sentimentindicator en de beursindex S&P500 geven aan dat de markt overkocht is. In november 2013 werd een lagere top gezet tegenover mei 2013. Dat is een waarschuwing: voorzichtigheid op de aandelenmarkten is geboden.

Een derde methode om een beeld te krijgen van de onder- of de overwaardering van de markt, is te kijken naar fundamentele gegevens. De koers-winst- en de koers-boekwaardewaardeverhouding zijn de bekendste (grafiek). De koers-winstverhouding bewoog zich van oktober 2011 tot mei 2013 in de lijn van de stijging van de Dow-Jonesindex. Sinds mei 2013 daalt de verhouding, terwijl de Dow Jones verder stijgt. Ofwel moeten de winsten van de bedrijven nu snel stijgen – om de waardering van de Dow Jones bij te benen – ofwel moet de index corrigeren. De koers-boekwaardewaardeverhouding stijgt vanaf 2011, maar de hellingsgraad sinds augustus 2013 is te fel. De versnelling van een beweging is vaak het einde van een beweging. Op basis van de koers-boekwaardewaardeverhouding (4,05) is de markt overgewaardeerd.

Een vierde methode om de marktsterkte te meten is met een telling. Die methode is eenvoudig en heeft een grote voorspellende waarde. In plaats van het verloop van een beursindex te analyseren, analyseert u alle waarden in de index. Ik illustreer dat met een voorbeeld op basis van het gemiddelde. Bent u het met mij eens dat het positief is als een aandeel boven zijn vijftigdaagse gemiddelde noteert? Juist, dat is inderdaad een goede vertrekbasis. Tel nu het aantal aandelen dat boven het vijftigdaagse gemiddelde noteert. De grafiek toont het resultaat op de 500 aandelen die deel uitmaken van de S&P500-index. Die telling is heel handig om marktbodems tijdig te herkennen. De zes pijltjes tonen duidelijk wanneer u uw cashposities mag aanspreken.

Het blijft dus raadzaam aankopen uit te stellen en cash op te bouwen. Die cash verkrijgt u door zwakke aandelen te verkopen die al door hun steun breken. Sterke aandelen consolideren op hoog niveau en zijn bepalend voor het verdere verloop van beursindexen. Gaan de beursindexen door hun voorgaande top, dan krijgt u opnieuw een aankoopsignaal.

Met cash bent u beschermd tegen een verdere daling en tegelijk beschikt u over middelen voor het geval dat de beurzen weer door hun weerstand gaan.

Om succesvol te beleggen aan de hand van de technische analyse onthouden we uit dit artikel: de S&P500 is de trendsetter voor aandelen; door een betere cashtiming verhoogt u het rendement op uw portefeuille; er bestaan meerdere methoden om marktsterkte te meten; de betrouwbaarheid verhoogt als verscheidene methodes met elkaar overeenkomen.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content