Waarom Telenet zijn dividend schrapt
In een Sibillijns persbericht kondigt de kabeloperator dat er dit jaar geen vergoeding komt voor de aandeelhouders. En dat ondanks goede halfjaarcijfers. Wat zit er achter het schrappen van het dividend?
1. Daling van de vrije kasstroom
In de eerste zes maanden van dit jaar haalde Telenet een vrije kasstroom van 150 miljoen euro. Dit is de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar voor het volledige jaar wordt slechts 230 à 240 miljoen euro vrije kasstroom meer verwacht. De investeringen blijven op een hoog niveau – 20 procent van de omzet. Dit betekent dat Telenet niet zo vrijgevig meer kan zijn voor de aandeelhouders als de voorbije jaren, tenzij nog meer schulden worden aangegaan.
2. Aanzienlijke schulden
Eind juni stond de schuldenteller van Telenet op 3,7 miljard euro of 3,6 keer het bedrijfsresultaat (ebitda). Dit is hoger dan bij de traditionele telecomoperatoren. KPN besliste om een kapitaalverhoging uit te voeren toen de ratio er boven 3 gestegen was. Telenet kan echter rekenen op een veel gunstigere evolutie van de bedrijfsresultaten en heeft bovendien geen enkele belangrijke herfinanciering vóór 2020.
3. Overname van Mobistar?
Een voor de hand liggende reden voor de beslissing is dat Telenet op overnamepad is. De meest natuurlijke overname is Mobistar: 18 procent van de klanten van Mobistar gebruiken al het kabelnetwerk van Telenet (dat als virtuele operator fungeert voor Mobistar). Via een overname zou Telenet gemakkelijker een gegroepeerd pakket kunnen aanbieden aan de klanten van Mobistar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier