Trump stuwt Amerikaanse beurzen naar record
Op Wall Street is de euforie compleet, na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. De Dow Jones wint 3,5 procent. De Russel2000 met de kleinere Amerikaanse aandelen gaat bijna 6 procent hoger. De Europese beurzen begonnen de dag nog met stevige winst, maar bij de slotbel was die volledig weg.
De Amerikaanse beursindexen Dow Jones en S&P500 stijgen naar records. De banken als economische barometers sprongen eruit, met winsten van 10,5 procent voor JPMorgan Chase en 12 procent voor Wells Fargo bijvoorbeeld. De Amerikaanse autobouwer Tesla won bijna 15 procent. Tesla-CEO Elon Musk is een prominent voorstander van Trump.
De Europese beurzen sponnen woensdagochtend onverwachts ook een tijdje garen bij de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten. De Bel-20 won kort na de openingsbel bijna 2 procent, kort voor de middag bleef daar nog iets meer dan 1 procent winst van over en bij de slotbel stond er een verlies van 0,6 procent op de tabellen.
Grote dollarverdieners, zoals het chemiebedrijf Syensqo en de farmabedrijven UCB en argenx, trokken aan de kar met winsten van 1 tot 1,5 procent. Syensqo zat wel al eerder in de lift, na de aankondiging van een herstructurering die 300 tot 350 banen zou kosten. Ook in de rest van Europa waren het vooral bedrijven met veel activiteiten in de Verenigde Staten die met winst de dag konden eindigen. De Amerikaanse dollar stoomt stevig hoger, nu op 1,08 dollar per euro, wat mathematisch leidt tot hogere inkomsten in euro voor Europese bedrijven die veel omzet in de Verenigde Staten draaien.
De economische plannen van Donald Trump zijn niet echt favorabel voor Europa. Vooral de hogere belasting op de invoer van producten en diensten uit de rest van de wereld kunnen stokken in de wielen steken. Al klinkt het hier en daar wel dat een open handelsoorlog gemakkelijker te bevechten is dan het meer subtiele spel met subsidies van Joe Biden.
Advies voor uw portefeuille? Volg ook ons Whatsapp-kanaal Trends Geld & Beurs
We sprokkelden voor u reacties van economen, strategen en analisten.
Volatiliteit op de markten
Luc Aben, de hoofdeconoom van Van Lanschot, keek deze ochtend met enige verbazing naar het positivisme op de Europese beurzen. Op voorhand wees alles nog op een rode opening, met dalende futures en verlies voor de Chinese beurzen, maar na de eerste handelsuren stonden de Europese beursindexen op winst.
Volgens James Knightley, de hoofdeconoom van ING voor de Verenigde Staten, voelden beleggers de bui al hangen. “De peilingen hadden een nipte race voorspeld, maar de financiële markten leken al langer overtuigd van deze uitkomst. Amerikaanse aandelen, de dollar en de rente op Amerikaans schuldpapier stegen de voorbije weken al stevig.”
Aben: “De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt met 11 basispunten, zoals verwacht, omdat er inflatoire druk dreigt door het beleid van Trump. Dat kan bij de Federal Reserve tot terughoudendheid leiden qua versoepelingen in het monetaire beleid. In dat kader stijgt de dollar ten opzichte van de euro. De olieprijs zakt weg, omdat Trump de Amerikaanse productie wil opdrijven. Ook de goudprijs is licht gedaald.”
Belastingverlagingen
Knightley: “Op dit moment zijn de Republikeinen op weg naar een clean sweep, waarbij ze zowel het presidentschap, als de meerderheid in Senaat en het Huis van Afgevaardigden binnenhalen. Alleen als de Democraten alsnog winnen in het Huis van Afgevaardigden, wordt het moeilijker voor Trump om zijn geplande belastingverlagingen voor bedrijven door te voeren. De dollar is op korte termijn op weg naar 1,05 dollar per euro. Voor pariteit is het wachten tot later in 2025, als de kracht van de protectionistische knaller duidelijker wordt.”
Ook George Saravelos, strateeg bij Deutsche Bank, mikt op 1,05 dollar per euro tegen het einde van het jaar. “Een verenigde Amerikaanse overheid is het meest gunstige scenario voor een sterke Amerikaanse dollar. Hoe meer Trump de nadruk zal leggen in zijn retoriek en voorrang zal geven in de agenda aan lagere belastingen en minder regelgeving, hoe positiever de impact op risicovolle beleggingen, zoals aandelen. Het omgekeerde is waar voor de verhoging van handelstarieven.”
Duidelijkheid
Tom Simonts, senior financial economist bij KBC, denkt dat beleggers opgelucht zijn dat er snel duidelijkheid is. “Op basis van wat we nu weten lijkt het erop dat Trump opnieuw in het Witte Huis mag plaatsnemen. Maar, en dat is belangrijker, ook de Senaat en het Huis zouden naar de Republikeinen gaan in wat een ‘red sweep’ genoemd wordt. In die optiek is de eerste reactie dat risicoactiva terrein blijven winnen, maar ook dat de Amerikaanse rente door het dak gaat.”
Simonts grijpt ook terug naar de jongste macro-economische cijfers. “Gisteren bleek ook dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector in oktober verrassend genoeg doorsteeg tot het hoogste peil in meer dan twee jaar. Een hogere groei staat gelijk met een hogere rente, maar de markten blijven niettemin mikken op een renteverlaging met 25 basispunten van de Federal Reserve komende donderdag. En dan nog eens in december.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier