Waarom voorlopig het ergste achter de rug is: 3 vragen aan Danny Reweghs (Trends Beleggen)

Danny Reweghs van Trends beleggen. © BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Journalist bij Trends

Wereldwijd reageren de markten vernietigend op de Trump-tarieven. Amerikaanse aandelen, met Nike en Apple op kop, delen het meest in de klappen. Waar ligt de bodem van de koersdalingen op de beurs? En wat kunnen beleggers het beste doen op de korte en lange termijn? Danny Reweghs van Trends Beleggen beantwoordt drie vragen.

De invoertarieven van de Amerikaanse president Donald Trump blijven onrust veroorzaken op de financiële markten. De beurs van Hongkong is maandag dichtgegaan met de grootste daling sinds 1997, en ook de beurs van Taiwan brak een record met een daling van 9,7 procent.

Na de Aziatische beurzen gaan ook de Europese diep in het rood. De Europese beurzen zijn maandag geopend met zware verliezen. De Duitse index DAX gaat zelfs 10 procent lager. In Brussel staat de Bel20 op 5 procent verlies. (lees verder onder de video)

Maar ook Amerika ontsnapt niet aan de negatieve cijfers. Sinds woensdag verloor de S&P 500 ruim 10 procent; dat is de index met de grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Bij de grote slachtoffers horen niet de minste namen: Apple daalde sinds vorige week met 15,88 procent en Nike met 11,87 procent.

Medicijn

Trump toonde zich nochtans vastberaden over zijn invoertaksen. “Soms heb je een medicijn nodig om iets beter te maken”, zei hij over de beursdalingen. “Wat er met de markten gaat gebeuren, kan ik niet vertellen. Maar ons land is vele malen sterker.”

Minder optimistisch is Danny Reweghs, analist van Trends Beleggen. “Trump is een dealmaker. De tarieven zijn een strategie om de best mogelijke deal te onderhandelen en fabrieken terug naar de Verenigde Staten te halen. Maar net als bij de onderhandelingen met de Russische president Vladimir Poetin zal hij uiteindelijk met een dode mus tevreden moeten zijn.”

Verwacht u dat Trump snel zijn kar zal keren? Zijn taal klinkt niet zo.

DANNY REWEGHS. “Trump heeft zijn onderhandelingspositie verzwakt door de beurzen te raken, want daarmee treft hij de gewone Amerikaan, zijn kiezer, die volop in aandelen heeft belegd. De Amerikanen rekenen op de groei van de economie en van hun portefeuille.

“Als Trump koppig blijft, zal de Federal Reserve de rente moeten verlagen, en dat kan tot echte paniek leiden. Dat kan Trump echt niet hebben. Daardoor zou het consumentenvertrouwen in elkaar stuiken en zouden de bedrijfsinvesteringen verminderen. Dan wordt de druk op Trump te groot en zal hij sneller dan gepland tot een akkoord moeten komen met de landen die hij aan tarieven wil onderwerpen.”

Als die akkoorden er komen, wat mogen we van de markten verwachten?

REWEGHS.  “Ik verwacht dat op de korte termijn de ergste verliezen achter ons liggen. We hebben al een zware terugval gehad. Ik verwacht dat er snel wordt ingegrepen door centrale banken en overheden. Daarna zullen we tegen de zomer dan een herstelbeweging zien op de financiële markten.

“Ik maak me vooral zorgen over de lange termijn. Het zal een moeilijke weg zijn om opnieuw de piek van 6.100 punten voor de S&P 500 te halen. Als dat niet lukt en we zakken tot het huidige niveau, dan hebben we de bevestiging dat we in het najaar richting een berenmarkt evolueren: een periode van langdurige verliezen.”

Praktisch dan, hoe moeten beleggers inspelen op deze marktsituatie?

REWEGHS. “Als eerste denk ik dat de tijd van het hangmatbeleggen in ETF’s voorbij is, en dat beleggers toch meer actief moeten investeren in aandelen. We raden beleggers al langer aan om hun posities in hooggewaardeerde Amerikaanse aandelen af te bouwen. De bekende strategie buy the dip, het kopen van aandelen bij een koersval, verandert naar sell the rally. Maak de komende maanden van de verwachte herstelbeweging op de beurzen gebruik om aandelenposities te verminderen.

“Een tweede strategie is nog toegankelijker voor wie de beurzen niet op de voet volgt. Negeer deze woelige periode en investeer op regelmatige tijdstippen een vast bedrag in diverse aandelen, ook als de koersen dalen. U kunt daarmee nu tegen lagere prijzen kopen en op lange termijn rendeert uw investering.”

Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content