Danny Reweghs
Waarom Japanse aandelen niet in uw portefeuille mogen ontbreken
“We denken dat het nog steeds interessant is om als diversificatie van de aandelenportefeuille voor een beperkt percentage in de Japanse beurs te beleggen”, zegt Danny Reweghs, beursanalist bij Inside Beleggen.
Beleggen in Japanse aandelen was haast een kwarteeuw een drama. De Japanse beurs heeft het te veel jaren slecht gedaan om nog de interesse van de gemiddelde westerse aandelenbelegger te wekken. Toch zijn we positief over de Japanse beurs.
Het is aan velen voorbij gegaan dat de Nikkei-index, de bekendste graadmeter met betrekking tot de Japanse beurs, tussen eind 2012 en de zomer van 2015 is geklommen van afgerond 8000 naar 21.000 punten. Dat is en blijft een spectaculaire stijging van 160 procent. Weliswaar is die te relativeren vanuit een lange termijnperspectief. In 1989 bereikte diezelfde Nikkei-index een historische piek op 39.000 punten. Daaruit kan men besluiten dat er nog flink wat haussepotentieel overblijft.
Correctie voorbij
Maar sinds midden vorig jaar heeft de Japanse beurs een gevoelige correctie ondergaan. Niet onlogisch na die opmars. Na de piek van 21.000 punten volgde een duik richting 15.000 punten in februari en nog eens in juni. We denken dat het om een dubbele bodem gaat en dat de kans reëel is dat de bodem op dit niveau bereikt is. Want sinds eind 2012 is de Japanse beurs volgens ons uit een erg lange, structurele berenmarkt geklommen (1989-2012) en bevindt ze zich nu weer in een langdurige stierenmarkt bevindt (opwaartse beurstendens). We denken dan ook dat het nog steeds interessant is om als diversificatie van de aandelenportefeuille voor een beperkt percentage in de Japanse beurs te beleggen.
Grote aandelenkoper
Het is interessant als diversificatie van de aandelenportefeuille voor een beperkt percentage in de Japanse beurs te beleggen”
We beseffen ook wel dat de macro-economische situatie van Japan niet erg aantrekkelijk oogt. Het gaat om de meest vergrijsde en al krimpende bevolking ter wereld. De bevolking daalt al zeven jaar. Vorig jaar waren er 1,3 miljoen overlijdens en 1 miljoen geboorten. Ruim 24 procent van de bevolking is ouder dan 65 jaar. Tegen 2050 zal dat 40 procent zijn. Bovendien heeft de land van de rijzende zon de hoogste overheidsschuld: bijna 250 procent van het bbp.
Dat heeft wel tot gevolg dat de Bank of Japan zowat de ijverigste centrale bank ter wereld is en bijvoorbeeld grote pakketten aandelen opkoopt, wat uiteraard de beurs ondersteunt en er een bodem onder legt.
Aantrekkelijke tracker
De Japan-tracker iShares MSCI Japan EUR hedged ETF (44 euro; genoteerd in Amsterdam, ticker IJPE NA; ISIN-code IE00B42Z5J44), waar het wisselkoersrisico (EUR/JPY) wordt afgedekt, lijkt ons een goed instrument om in de Japanse beurs te beleggen. We hebben deze tracker dan ook afgelopen zomer in de voorbeeldportefeuille opgenomen in het kader van het thema ‘basiswaarden/trackers’. We blijven positief voor de Japanse beurs in 2017 en met deze Japan-tracker kunnen beleggers hierop inspelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier