Danny Reweghs
‘Waarom goud niet mag ontbreken in je beleggingsportefeuille’
We hebben de voorbije weken alleen onze overtuiging bevestigd gezien dat er een einde is gekomen aan de bijna vijf jaar durende ‘berenmarkt’ voor goud en goudmijnen.
De dalende tendens sinds de top in het voorjaar 2011 bracht de prijs van het bekendste edelmetaal ruim 45% lager in de buurt van 1050 USD per ounce. Maar intussen staan we in korte tijd terug zowat 20% hoger.
Hernieuwde interesse
Dat het goud niet langer ‘out’ is, zien we ook de wijzigingen in de beleggingsvraag naar goud. De belangrijkste ‘papieren’ goudbelegging in de wereld is de goudtracker SPDR Gold Shares (ticker GLD). Vorige week vrijdag was er met +1,6% zelfs de grootste toestroom aan geld sinds mei 2010. In de hoogdagen van 2011 bedroeg het dagelijks volume ruim 22 miljoen deelbewijzen om in december 2015 terug te vallen tot 2 à 3 miljoen deelbewijzen per dag. Het gemiddelde over de voorbije 3 maanden is intussen weer opgelopen tot bijna 7,5 miljoen en op donderdag 11 februari was er al een piekdag van liefst 49 miljoen deelbewijzen.
+50% voor de goudmijnen
Om van een officiële start van een stierenmarkt voor het gele metaal te spreken is het nog net iets té vroeg. Vanaf het laagste slotniveau in december tot de voorlopige piek op 11 februari zitten we aan een klim van 18,6%, net onder de vereiste 20%-stijging. Maar intraday spreken we toch al over een klim van 20,5%.
De goudmijnen zijn wel al absoluut in een ‘klassieke’ stierenmarkt terecht gekomen met een stijging van de Market Vectors Goldminers (ticker GDX), de bekendste tracker op goudmijnen, van ruim 50% in één maand tijd sinds de bodem in januari. Een klim overigens die je op een grafiek van 5 jaar haast nauwelijks opmerkt. Heerlijk! Het geeft nog eens de extreme omvang van de voorafgaande berenmarkt in goudmijnen aan (-83% van top naar bodem).
Gouden tip
Uw portefeuille herbalanceren de komende maanden door minder aandelen en meer goud is voor ons de beleggingstip van 2016. We verwachten immers een fors betere prestatie van het bekendste edelmetaal ten opzichte van de westerse beurzen het komende jaar en wellicht de komende jaren.
De markttechnische indicatoren voor de aandelenmarkten zijn de voorbije maanden blijven verslechteren, terwijl die voor goud en goudmijnen sterk zijn verbeterd. Relatief is goud weer erg goedkoop ten opzichte van (Amerikaanse) aandelen. In 1980 stond de goudprijs per ounce en de Dow Jones-index beiden op 800 (1 op 1 dus). In 2000 was dat een verhouding van 1 op 40. Maar in 2011 was die ratio gezakt tot 1 op 5. Begin dit jaar stonden we terug op 1 op 16.
Rechtstreeks of onrechtstreeks
Als particulier opteer je best voor een rechtstreekse belegging in fysiek goud of munten. Wie daar praktische problemen mee heeft, kan voor een ‘papieren’ belegging in het bekendste edelmetaal kiezen. De bekendste goudtracker is zoals aangehaald de SPDR Gold Shares (ticker GLD). Een eenwaardig alternatief is de bekendste Europese goudtracker Gold Bullion Securities (ticker GBS), met noteringen in Londen en Parijs. U kan die positie best geleidelijk aan uitbouwen. Het zou niet meer dan logisch zijn dat in de eerstvolgende weken/maanden het gele metaal (wat) terugvalt na de brutale klim aan het begin van het jaar.
Voor actievere, risicobewuste beleggers zijn er natuurlijk ook nog de goudmijnen. Gezien het individuele risico in de mijnbouw (ongevallen, sociale onrust, …) is het raadzaam eerder die sector te bespelen via de goudmijntracker Market Vectors Gold Miners (ticker GLD). Ook hier is een geleidelijke opbouw van de positie aangewezen na de ruim 50% klim dit jaar. Al blijven ook na het forse herstel van de voorbije maanden nog steeds 70% onder de piek uit 2011 noteren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier