Waarom fondsen vooral interessant zijn voor je bankier
Banken raden vooral graag huisfondsen aan, maar vaak ook fondsen van andere banken. Hoe komt dat en wat verdient je bankier hier jaarlijks aan?
Gamma aan fondsen
Een bankier zal in de meeste gevallen in de eerste plaats zijn “huisfondsen” aanraden. Maar tegenwoordig kan je bij de meeste bankiers kiezen uit een gamma aan fondsen, ook van “bepaalde” andere banken. Sommige banken pakken daar zelfs echt extra mee uit.
Fondsen en beheerskosten
Wie een fonds koop, betaalt instapkosten (2 à 3%), maar daarnaast betaal je ook elk jaar zogenaamde beheerskosten. Deze beheerskosten bedragen bij obligatiefondsen ongeveer 0,8 procent, bij gemengde fondsen 1,1 procent en bij aandelenfondsen 1,2 procent tot zelfs 2 procent. Dit beheerloon is in principe de vergoeding voor de fondsbeheerder en zijn team dat het fonds beheert.
De praktijk van de retrocessies
Maar in de praktijk zal de fondsbeheerder jaarlijks een stuk van zijn beheerloon afstaan aan diegene die het fonds verkoopt (bv. je bankier). Doorgaans zal je bankier als verdeler tussen de 40 à 60 procent van dit jaarlijks beheerloon krijgen. Die vergoedingen die je bankier krijgt als vergoeding voor het verkopen van het fonds worden ook “retrocessies” genoemd.
Deze vergoedingen zijn al langer een doorn in het oog voor de Europese wetgever, omdat dit kan leiden tot belangenconflicten. Een bankier zal wellicht vlugger een fonds aanraden, waarop hij een hoger vergoeding krijgt. Normaal gezien worden deze retrocessie vanaf 2017 verboden, zodat alles transparanter wordt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier