Danny Reweghs
‘Voorlopig is Trump een vloek voor de obligatie- en een zegen voor de aandelenbelegger’
Dat Donald Trump de nieuwe bewoner het Witte Huis wordt, heeft de financiële markten de afgelopen weken beroerd. “Al gebeurde dat niet altijd zoals het vooraf was ingeschat”, zegt Danny Reweghs, beursanalist bij MoneyTalk.
De grootste verrassing is dat Wall Street na de verkiezingsoverwinning van Trump al een aantal keren nieuwe recordniveaus heeft bereikt. Aandelenbeleggers rekenen erop dat de nieuwe president de Amerikaanse economie nieuw lezen inblaast en voor een nieuwe groei-impuls zorgt. Dat moet de Amerikaanse bedrijfswinsten doen stijgen en een einde maken aan de winstrecessie (opeenvolgende kwartalen van dalende winsten).
Maar wat dan met de fors stijgende rente? Obligatiebeleggers likken hun wonden, want het beleid dat Trump voor ogen lijkt te staan, drijft de Amerikaanse schulden op en wakkert de inflatie aan. Een stijgende rente lijkt op het eerste gezicht niet te rijmen met oplopende beurskoersen. Maar de geschiedenis leert dat beide tot op zekere hoogte wel kunnen samengaan.
Voorlopig is Trump een vloek voor de obligatie- en een zegen voor de aandelenbelegger
Sinds 1990 is er al vijf keer (begin 1992, eind 1998, midden 2003, voorjaar 2009 en eind 2009) een periode geweest dat een stijgende rente en een klim op Wall Street samen voorkwamen. Ook toen werd uitgegaan van hogere bedrijfswinsten. Aangezien we deze keer vertrekken van een heel laag renteniveau, is het dus best mogelijk dat hogere aandelenkoersen nog enige tijd samengaan met lagere obligatiekoersen.
De kans is erg groot dat beleggers hun portefeuilles herschikken richting meer aandelen en minder obligaties. Minstens voor de komende maanden liggen de kansen gunstiger voor aandelen dan obligaties. Maar het zal een andere hausse zijn dan die van de voorbije jaren. De cyclische waarden, die vele jaren minder presteerden, leiden de dans, en niet langer de defensieve dividendwaarden. Waarmee we nog absoluut niet gezegd hebben dat de aandelenmarkten ongeschonden uit de Trump-presidentschap zullen komen. Maar voorlopig is Trump een vloek voor de obligatie- en een zegen voor de aandelenbelegger.
Exit speculatietaks
Voor de Belgische aandelenbeleggers is er nog goed nieuws. Onlangs werd bevestigd dat de gehate speculatietaks op 1 januari 2017 verdwijnt. Dat betekent dat zelfs als u vandaag aandelen koopt en die kort na Nieuwjaar weer van de hand doet, u op de meerwaarde geen speculatiebelasting meer hoeft te betalen. Een uitstekende zaak. De beurshandel heeft dit jaar al te zwaar geleden onder de invoering van die meerwaardebelasting van 33 procent voor beleggers die binnen de zes maanden aandelen verkopen met winst.
De kans is dan ook niet gering dat de handel op de Brusselse beurs volgend jaar herleeft. Daarbij hopen we uiteraard dat er alsnog geen meerwaardebelasting op aandelen komt, al blijft dat voorstel op tafel liggen. De standpunten van de regeringspartijen liggen ver uit elkaar, zodat de nieuwe heffing ook nog dode letter kan blijven tijdens deze legislatuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier