Welkom Michelin

We verwelkomen Michelin als de grootste bandenproducent ter wereld in de voorbeeldportefeuille, als aanvulling van de verdere uitbouw van het thema consumptie middenklasse in opkomende landen.

PORTEFEUILLECOMMENTAAR 41A 2013

Een beschamend schouwspel, zo wordt het politieke gekrakeel in Washington omschreven. Al mogen we zeker niet stellen dat de shutdown in de Verenigde Staten de financiële markten echt verontrust. Maar wat niet is, kan in de volgende dagen of weken nog volgen. Zeker als er geen Amerikaanse begroting voor 2014 komt, en dat heikele dossier samensmelt met de discussie over het schuldenplafond. Tot nader order behouden we dan ook de trackers Lyxor ETF Bear Eurostoxx50 en Proshares Short QQQ in de voorbeeldportefeuille. Een fiscale crisis in de VS blijft tot de mogelijkheden behoren.

Naast de algemene, voorzichtige houding van beleggers hebben nog twee factoren ertoe geleid dat de koers van Michelin afgelopen vrijdag onze aankooplimiet heeft bereikt. Die ochtend stuurde de Finse sectorgenoot Nokian Renkaat een omzet- en winstwaarschuwing de wereld in. Die waarschuwing was echter vooral een gevolg van de minder draaiende Russische markt en van de verzwakte roebel. Ook Michelin zelf had op een ‘Investor Day’ in de VS enige terughoudendheid getoond over de vraag naar de speciale banden voor de mijnbouwindustrie in 2014. Maar de algemene boodschap bleef toch ondersteunend. We verwelkomen dan ook Michelin (rating 1C) als de grootste bandenproducent ter wereld in de voorbeeldportefeuille, als aanvulling van de verdere uitbouw van het thema ‘consumptie middenklasse in opkomende landen’.

De vorige kwartaalresultaten van het Noorse Fred Olsen Energy (beurs van Oslo; ISIN-code NO0003089005) werden door de markt erg goed onthaald. Dat deed de koers in de zomer richting 300 NOK stijgen (+10%). De Noorse speler in de verhuur van installaties om offshore (diepzee) te zoeken en te boren naar olie boekte in de periode april-juni een winst van 550,3 miljoen NOK of 8,3 NOK per aandeel, tegenover 444,5 miljoen NOK of 6,7 NOK per aandeel in het eerste kwartaal. Sinds midden juli werd echter geen persbericht meer uitgebracht. We zagen de koers weer afbrokkelen richting onze aankoopprijs. Misschien moeten we wel wachten tot de publicatie van de derdekwartaalresultaten op 29 oktober voordat we weer nieuws krijgen over dit aandeel. De analistenconsensus verwacht een omzet van 1,845 miljard NOK en een winst per aandeel van 8,41 NOK, sterk vergelijkbaar dus met het tweede kwartaal. De jaarwinst zou in de buurt van 28 NOK moeten uitkomen, om de komende twee jaar richting 40 NOK per aandeel te evolueren. Met een geschatte koers-winstverhouding van 9,5 voor 2013 en vooral minder dan 7 voor 2015 noteert het aandeel nog altijd goedkoop. Dat is vooral te danken aan het herwonnen groeiperspectief voor de komende jaren. Na de koersterugval kunnen we het advies weer verhogen naar ‘koopwaardig’ (rating 1B).

De omgekeerde beweging – een adviesverlaging – doen we bij CF Industries. De op één na grootste producent van stikstofhoudende meststoffen ter wereld en de nummer drie in fosfaten is momenteel een uitblinker in de voorbeeldportefeuille. Intussen is de koers gestegen met 20% in twee maanden tijd en nadert die onze (voorzichtige) faire waarde van 220 USD. Een bevestiging van het kalmeren van de markt voor kaliumhoudende meststoffen kan eventueel die prijs nog wat optrekken, maar we verlagen het advies naar ‘houden’ (rating 3B). De kwartaalcijfers krijgen we op 5 november.

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: Amerikaans schuldenplafond doet index van hoogste peil in 5 jaar terugvallen

Proshares Short QQQ:shutdown stelt een einde aan stevige klim van technologiebeurs Nasdaq

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

Boskalis: krijgen zicht op derdekwartaalcijfers op 15/11

Casino: Franse retailer geeft al op 14/10 de omzetcijfers voor het derde kwartaal

Michelin: grootste bandenproducent nieuwkomer in voorbeeldportefeuille

Standard Chartered: Britse bank haalt 90% van inkomsten uit Azië en Afrika; nieuwkomer

Volkswagen pref.: publicatie resultaten derde kwartaal op 31/10

Thema (alternatieve) energie

Areva: kwartaalcijfers op 24/10

Fred Olsen Energy: op 29/10 cijfers voor derde kwartaal

Schlumberger: koers loopt verder op; resultaten op 18/10

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal blijven; koers blijft op dieptepunt

Lumina Copper: aanloop naar Argentijnse verkiezingen (27/10) doet koers herleven

Lyxor Gold Bullion: ondanks de shutdown presteert goudprijs voorlopig erg matig door vrees voor dalende vraag uit China en India

Thema landbouw

CF Industries: uitblinker op dit moment; cijfers derde kwartaal op 5/11

Deere&Company: cijfers vierde kwartaal en jaarcijfers 2012-2013 op 20/11

Tessenderlo: verkoop profielactiviteiten afgerond

Thema vergrijzing

Sanofi: belangrijke nieuwsberichten op komst; middel tegen MS Aubagio goedgekeurd voor Europa

Thrombogenics: na negatief analistenrapport van Kempen & Co is er sprake van koersherstel, omdat efficiëntie van Jetrea is aangetoond bij behandeling in vroeg stadium; posities te behouden

Tubize (fin): nieuwkomer; monoholding; indirecte belegging met 40% korting in UCB

Partner Content