Weer beterschap voor GSK

Na erg teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal was het een hele opluchting dat de resultaten over het tweede trimester van GlaxoSmithKline (GSK) boven de verwachtingen uitkwamen.

De omzet voor de periode april-juni klopte met 5,89 miljard pond (GBP) nipt de gemiddelde analistenverwachting van 5,87 miljard GBP. De winst per aandeel uit de kernactiviteiten kwam uit op 17,3 pence (PNC), beter dan de analistenconsensus van 16,9 PNC per aandeel. Het kwartaaldividend blijft, zoals verwacht, 19 PNC per aandeel. Daarmee wordt het verwachte jaardividend van 80 PNC per aandeel bevestigd.

De Britse farmareus wordt geconfronteerd met het patentverval van het best verkopende geneesmiddel van de groep, Seretide/Advair. Dat astmamiddel van GSK stond vorig jaar nog voor zowat 20% van de groepsomzet, maar er is generische concurrentie in Europa en ook meer en meer in de Verenigde Staten. Seretide, de Europese merknaam, zag de omzet in Europa met 16% teruglopen; voor Advair, de Amerikaanse merknaam, was dat zelfs 17%. De wereldwijde verkoop bedroeg 960 miljoen GBP, 13% lager dan in het tweede kwartaal van 2014.

Om dat verlies aan omzet op te vangen, vormde GSK, samen met Novartis, een samenwerkingsverband (63,5% GSK) in consumer healthcare (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren en Otrivin) en kocht GSK haast de volledige vaccinafdeling van de Zwitsers. Een groeipool wordt gevormd door ViiV Healthcare, de hiv-aids-business (59% omzetgroei in het tweede trimester). Dit jaar wordt nog een overgangsjaar, maar vanaf 2016 moet er duidelijk een stevige winstgroei zijn (5 à 10% gemiddeld per jaar). Bovendien gaat het bedrijf over de tongen als een overnamedoelwit voor andere farmagiganten, zoals daar zijn Pfizer, Johnson & Johnson, Roche en Novartis. Het positief advies blijft dan ook staan (rating 1A).

Partner Content